Introducere în Start-UP Nation 2024
Start-UP Nation 2024 reprezintă continuarea unui program național ambițios, destinat stimulării antreprenoriatului și creării de locuri de muncă în România. Acest program a devenit un punct de referință pentru noile afaceri de producție mobilier, oferind finanțare nerambursabilă tinerilor antreprenori, dar și celor care vor să inoveze în domeniul prelucrării lemnului. Într-un peisaj economic în continuă schimbare, Start-UP Nation 2024 aduce oportunități semnificative pentru cei ce își doresc să dezvolte o afacere de la zero în industria mobilei sau să extindă inițiativele existente.
Suma oferită de SUN2024 oferă posibilitatea aplicanților, de a utila complet un atelier de tâmplărie cu utilaje pentru lemn performante.
Dacă te gândești să pornești o afacere în acest domeniu, Start UP Nation 2024 poate fi rampa ta de lansare, oferindu-ți banii necesari pentru a începe într-un mod mai mult decât performant.
Obiectivele programului Start-UP Nation 2024
Principalul scop al programului este susținerea dezvoltării economice prin sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) nou-înființate. Start-UP Nation 2024 vizează crearea de locuri de muncă stabile, încurajarea inovației și promovarea spiritului antreprenorial la nivel național. De asemenea, programul își propune să reducă șomajul în zonele defavorizate și să îmbunătățească competitivitatea afacerilor românești pe piața internațională. Prin oferirea unui sprijin financiar semnificativ, guvernul încearcă să creeze un mediu propice pentru dezvoltarea inițiativelor antreprenoriale.
Criteriile de eligibilitate pentru Start-UP Nation 2024
Spre deosebire de anii precedenți, SUN2024 va fi structurat în 2 piloni.
La Pilonul I, vor putea obține cursuri de antreprenoriat și, eventual, ajutor financiar „tinerii sub 30 de ani — persoană cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION — ROMÂNIA” ediția 2024, pentru a participa la activitățile programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoana reîntoarsă în țară”. Aici intră inclusiv românii care se întorc din diaspora și își fac firmă în România.
Bugetul total pentru pilonul I este de 295.750.000 euro, din care:
- pentru regiunea București-Ilfov, 29.750.000 euro,
- pentru restul țării, 266.000.000 euro.
În cadrul componentei specifice pilonului I — Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 25.000 de persoane fizice eligibile. Minimum 10% din persoanele fizice sprijinite pentru participarea la cursuri vor fi persoane ce aparțin minorității rome. Încadrarea în categoria de persoane aparținând minorității rome se realizează pe bază de declarație pe propria răspundere.
În cadrul pilonului I se finanțează (cu maximum 50.000 EUR fiecare) un număr estimat de 5.250 de întreprinderi înființate. Întreprinderile vor crea prin intermediul programului un număr estimat de 10.500 locuri de muncă.
În cazul pilonului II, vor fi încadrate persoanele cu vârste peste 30 ani.
- tineri cu vârsta de peste 30 de ani — persoană cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane în căutarea unui loc de muncă — astfel cum sunt definite la art. 5 pct. III din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- șomer — astfel cum este definit în art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- șomer de lungă durată — astfel cum este definit la art. 5 pct. IV ind. 2 din Legea nr. 76/2002, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane inactive — persoanele care nu fac parte din forța de muncă, respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii — persoane cu nivel scăzut de instruire, ultimul nivel de școlarizare absolvit fiind ISCED 2 ( învăţământ gimnazial – n.r.), persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară.
Bugetul total pentru pilonul II — Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului reprezintă echivalentul în lei al sumei de 150.435.295 euro.
Bucureștiul și județul Ilfov sunt excluse de la finanțarea din Pilonul II Startup Nation 2024.
În cadrul pilonului II se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de antreprenoriat pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile. De asemenea, se finanțează un număr estimat de 2.500 de întreprinderi înființate. În cadrul acestor firme se vor crea un număr estimat de 5.000 de locuri de muncă.
Etapele procesului de aplicare
Procesul de aplicare la Start-UP Nation 2024 este unul riguros și structurat pe mai multe etape.
Etapa I presupune înscrierea viitorilor antreprenori la cursuri de formare antreprenorială; Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (Radu Oprea) a transmis că va fi vorba despre 40 de ore de cursuri;
Etapa a II-a este cea de înscriere a planurilor de afaceri, în vederea acordării finanțării (și se încheie cu semnarea contractelor de subvenție); toate plățile aferente funcționării IMM-urilor nou create vor fi efectuate în cadrul acestei etape;
Etapa a III-a include monitorizarea sustenabilității IMM-ulor sprijinite de „Start-Up Nation”, pe durata asumată în cererea de finanțare/planul de afaceri.
Dacă îndeplinești condițiile de eligibilitate, vei putea depune cererea de finanțare exclusiv prin intermediul aplicației MySMIS2021/SMIS2021+ (ar fi util să îți creezi din timp un cont aici), după anunțarea deschiderii apelului, care se va face pe imm.gov.ro. Data de start pentru înscrieri nu a fost încă anunțată oficial, dar Guvernul României a adoptat (în august) Ordonanța de Ugență pentru implementarea celei de-a patra ediții a programului, care ar urma să înceapă în septembrie.
Documentele necesare pentru înscriere
Înscrierea în cadrul Start-UP Nation 2024 necesită o serie de documente esențiale, cum ar fi: certificatul de înregistrare al firmei, planul de afaceri detaliat, declarația pe propria răspundere privind respectarea condițiilor de eligibilitate, dovada existenței unui cont bancar dedicat proiectului și cazierul fiscal al reprezentanților legali. Aceste documente sunt cruciale pentru validarea aplicării și trebuie pregătite cu atenție pentru a evita întârzierile sau respingerea dosarului.
Calendarul Start-Up Nation 2024
- SEPTEMBRIE
În luna septembrie ar urma să se lanseze prima etapă, în care viitorii antreprenori se vor înscrie la cursuri de antreprenoriat.
„Pentru cursurile de formare profesională estimăm că în cursul lunii septembrie vom avea platforma funcțională, pentru că în acest moment lucrăm cu STS pentru a avea o formă finală a acestei platforme”, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
- OCTOMBRIE
În octombrie ar urma să se deschidă etapa a doua, în care absolvenții cursurilor vor putea să depună planurile de afaceri pentru a obține, eventual, finanțările.
„Și, în octombrie, cred că vor putea fi depuse proiectele. Sunt etape de făcut în continuare de către MIPE și MEAT pentru a putea încheia contractele, dar lucrurile acestea se vor desfășura în intervalul de timp necesar pentru ca antreprenorii să se perfecționeze, să facă cursurile respective și să-și înființeze o firmă dacă doresc să devină antreprenori în România”, a mai adăugat Ștefan Rdau Oprea, după ședința de guvern.
Bugetul și finanțarea oferită prin Start-UP Nation 2024
Bugetul alocat pentru Start-UP Nation 2024 este unul considerabil, permițând finanțarea unui număr mare de proiecte. Fiecare afacere poate primi până la 200.000 lei sub formă de grant nerambursabil, sumă ce poate acoperi până la 100% din cheltuielile eligibile. Acest sprijin financiar este destinat să acopere costurile de achiziție a echipamentelor, tehnologiei, softurilor sau altor necesități fundamentale pentru demararea afacerii.
Cheltuieli eligibile în cadrul programului
Cheltuielile eligibile care pot fi plătite din grantul de 50.000 de euro acordat în ediția Start-Up Nation 2024 sunt următoarele în varianta propusă de MEAT:
- Achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț. Valoarea activului ce urmează a fi achiziționat în cadrul Programului se va face pe baza unei evaluări a unui expert evaluator ANEVAR, cu excepția spațiilor mobile de lucru/ producție / prestări servicii / comerț.
- Echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înțeleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1 și 2.2. din H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu excepția celor specificate de prezenta procedură de implementare.
- Mijloace de transport, autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor, șalupe maritime pentru călători, ambarcațiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepția tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările și completările ulterioare. Pentru activitățile de rent-a-car, școli de șoferi și pilotaj și transporturi cu taxi-uri nu sunt limitate valoarea maximă și numărul de autoturisme achiziționate. Cu excepția activităților prevăzute la alin. (2), autoturismele sunt eligibile pentru toate activitățile din cadrul Programului în valoare eligibilă de maximum 50.000 lei și maximum 1 autoturism / beneficiar.
- Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
- Salariile, utilitățile (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de lucru, spații de producție sau spații pentru prestări servicii și comerț, reprezentând sumă forfetară de maximum 60.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont.
- Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste crearea a minimum 2 locuri de muncă.
- Site de prezentare a activității, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfășurării activității, semnătură electronică, echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete, semnătura electronică.
- Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului Program și pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 10.000 lei.
- Cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.
Evaluarea și selecția proiectelor
Evaluarea proiectelor depuse se face pe baza unor criterii obiective, cum ar fi fezabilitatea planului de afaceri, potențialul de creștere al afacerii, impactul asupra economiei locale și capacitatea antreprenorului de a implementa proiectul. Proiectele care creează locuri de muncă în zonele defavorizate sau în domenii inovatoare au un avantaj competitiv. Selecția finală se face în funcție de punctajul obținut de fiecare proiect și de alocările bugetare disponibile.
Monitorizarea și raportarea proiectelor finanțate
După semnarea contractului de finanțare, beneficiarii trebuie să respecte un calendar strict de implementare a proiectului. Monitorizarea se realizează atât prin raportări periodice, cât și prin vizite pe teren din partea reprezentanților programului. Beneficiarii trebuie să prezinte documente justificative pentru toate cheltuielile efectuate și să demonstreze că au atins obiectivele stabilite în planul de afaceri, cum ar fi crearea locurilor de muncă.
Beneficiile și impactul Start-UP Nation asupra economiei
Start-UP Nation a avut un impact semnificativ asupra economiei românești, contribuind la crearea a mii de locuri de muncă și la dezvoltarea unui mediu antreprenorial dinamic. Prin susținerea IMM-urilor, programul stimulează inovația, diversificarea economică și competitivitatea pe piața internațională. În plus, sprijinul acordat în zonele defavorizate contribuie la reducerea disparităților regionale și la dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.