Articole de Blog

Susținem producția locală de produse din material lemnos

Susținem producția locală de produse din material lemnos la Danibrum

Trebuie să vorbim despre un subiect care contează și ne privește pe fiecare în parte – susținerea prelucrării lemnului pe plan local și a producției locale de mobilier. 

În anul 2023, producția în industria mobilei din ROMÂNIA a scăzut cu 13% față de anul 2022, iar fabricarea mobilierului autohton a ajuns la 87% din producția de anul trecut. Un procent alarmant, pe mai multe paliere. Pe de alta parte, importurile de mobilă și accesorii au crescut față de anul trecut.

Totodată, aproximativ 90% din producția românească de mobilă se exportă. 

Potrivit unui raport al Allied Market Research, industria globală a mobilei a fost estimată la 556.36 miliarde dolari în 2020, fiind preconizată să atingă 877.43 miliarde de dolari până în 2031 în baza unei creșteri anuale compuse de 3.8% din 2022 până în 2031. Cred că este timpul să tăiem și noi o felie mai mare din aceasta prăjitură. 

Ca membru activ cu vechime în Asociația Producătorilor de Mobilă (APMR) cunoaștem foarte bine parcursul acestei industrii, atât din perspectiva unui dealer cât și din perspectiva unui producător și chiar client final. 

Demersurile cu privire la unitate în industrie susținute și comunicate de APMR, la care aderam fără echivoc, dovedesc dorința dar și necesitatea unei schimbări de paradigmă. 

Într-o lume a consumerismului și a schimbării continue, o piesă de mobilier care sa fie dăruită nepoților noștri, nu mai are aceeași valoare. 

Producția locală nu este doar un proces. Este o modalitate de exprimare a ideilor, de punere în operă a meșteșugului dezvoltat în sute de ani și transmis din generație în generație. Observăm tot mai des că se pune accentul pe tehnologizare și automatizarea proceselor. Este un parcurs normal, firesc aș putea spune, mai ales că tehnologiile au devenit din ce în ce mai accesibile și disponibile publicului larg. 

Totuși, o mașinărie, chiar și la nivel de inteligență artificială, nu poate concepe un proiect amplu, cu specificații unice, pe care ulterior să îl producă și să îl prezinte clienților. Tehnologizarea și digitalizarea ne facilitează munca, dar, cel puțin la momentul actual, nu înlocuiesc procesul de creație – producție – livrare. 


Când susținem producția locală, românească, sprijinim oamenii din comunitatea noastră românească. Aceștia au fețe familiare, pot fi vecini, prieteni sau viitori prieteni. 

Producătorii locali pun pasiune și munca în fiecare proiect pe care îl creeaza. Astfel procesul devine unul personal, iar calitatea este una superioară. 

Cumpărând branduri românești, sprijinim economia țării noastre, ajutăm la menținerea locurilor de munca și contribuim activ la creșterea calității vieții în țară. 

Resetarea comportamentelor de cumpărare și sprijinirea acestui sector trebuie să pornească de la fiecare. În acest fel procentul de 90% mobilier exportat poate fi redus, în beneficiul nostru. 

În perioade de criză, unitatea unui popor în toate aspectele care îl privesc, se traduce într-o stare mai liniștită a fiecărui individ în parte. 

Împreună suntem mai puternici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *