Articole de Blog, Noutăți

Strungul: Tipuri, componente și utilizare

Strungul: Tipuri, componente și utilizare la Danibrum
Strungul: Tipuri, componente și utilizare la Danibrum

Strungul este un utilaj ce poate îndeplini numeroase operațiuni precum tăiere, găurire, alezare, filetare, zimțuire sau fațetare. Strungul rotește piesa de prelucrat în jurul axelor sale pentru a fabrica numeroase obiecte, piese de mobilier și decorațiuni din lemn. 

Dacă vrei să achiziționezi sau să folosești un strung de calitate și potrivit lucrărilor tale, însă nu știi care este tipul de care ai nevoie sau cum se utilizează în mod corespunzător acesta, citește ghidul următor și află tot ce trebuie să cunoști despre acest utilaj.

Care sunt tipurile de strunguri

Operațiunile de prelucrare pentru lemn sau metal sunt numeroase. Astfel, s-au creat mai multe tipuri de strunguri  pentru a realiza diferite sarcini necesare atelierului sau industriei domeniului tău.

Strungul normal

Strungul: Tipuri, componente și utilizare la Danibrum

Strungul normal sau cel clasic este primul model căruia îi este caracteristic axul central, plasat pe o poziție verticală. Această mașinărie poate îndeplini diferite operațiuni datorită versatilității sale. El poate realiza:

  • Strunjirea longitudinală,
  • Strunjirea plană frontală,
  • Găurirea materialului de fabricat.

Pentru ca suprafețele să poată fi prelucrate corespunzător, strungul are nevoie de următoarele mișcări:

  • Mișcarea principală de așchiere. Aceasta este mișcarea de rotație executată de arborele principal și piesa de prelucrat.
  • Mișcarea de avans. Mișcarea de avans este realizată datorită cuțitului de strung, fiind potrivit pentru prelucrarea suprafețelor cilindrice, exterioare și interioare.
  • Mișcări auxiliare.

Strungul carusel

Strungul carusel are arborele principal într-o poziție verticală. Datorită acestuia, pot fi fabricate piese cu lungime mică și diametru mare.

Strungul revolver

Strungul revolver are denumirea aceasta, deoarece are în dotare un număr par de prinderi, 6 sau 8 poziții, așezate asemănător unui pistol revolver. 

Acest model este folosit pentru prelucrarea pieselor forjate, turnate, semifabricate sau piesele de tip bară. Totodată, se pot executa operațiuni de găurire, lărgire, alezare și retezare.

Strungul semiautomat

Operațiunile pe un strung semiautomat sunt realizate de persoana specializată prin prinderea și desprinderea materialului pe de-o parte, iar pe de altă parte operațiunile de prelucrare sunt făcute în mod automat.

Strungul automat

Există două modele de strung automat:

  • Monoax. Strungul monoax este potrivit pentru prelucrări de strunjire, găurire, filetare și alezare;
  • Multiax. Multiaxul prelucrează piesele în mai multe posturi de lucru; acesta poate avea de la cinci până la doisprezece arbori de lucru.

Prelucrarea materialelor se realizează în mod automat, în urma introducerii unor parametri în bordul de control al mașinăriei.

Strungul specializat

Unele piese necesită o atenție aparte. În această categorie intră arborii cotiți sau cu came și operațiunile specializate pentru detalonarea și cojirea barelor.

Strungul CNC

Strungul: Tipuri, componente și utilizare la Danibrum

Strungul conventional a fost înlocuit în atelierele de specialitate cu aparatura de ultimă generație ce facilitează proiectele tale, indiferent de gradul de dificultate al acestora.

Strungul CNC este format dintr-un strung clasic alături de un echipament cu comandă numerică computerizată. Utilajul are, de asemenea, componente auxiliare ce asigură interconectivitatea și buna funcționare a acestuia. 

Există două modele de strung CNC:

  • Orizontal. Este cel mai des întâlnit în ateliere și este utilizat în special pentru materiale mai ușoare.
  • Vertical. Piesa de prelucrat se rotește într-o poziție verticală și este utilizată pentru materiale mari și grele.

Cu alte cuvinte, strungul CNC asigură realizarea operațiunilor dintr-un program software inteligent ce preia comenzile date de către personalul din domeniu.

Care sunt componentele unui strung prezent în atelierul tău

In prezent, mașinăriile și uneltele sunt din ce în ce mai tehnologizate și oferă proiectelor din domeniu o fiabilitate crescută și de calitate, de care ai nevoie. 

Astfel, dacă ești la început de drum sau vrei să-ți îmbogățești informațiile despre folosirea și nișa ce necesită utilizarea unui strung, trebuie să cunoști componentele esențiale ale acestuia. Componentele următoare sunt compatibile pentru mai multe modele de strung.

Batiul

Batiul este cea mai semnificativă componentă a unui strung. Batiul se întinde pe întreaga lungime a utilajului, partea de jos a acestuia fiind acoperită de păpușa fixă și de cutia de viteze.

Rigiditatea unui strung depinde de batiu, acesta fiind cel mai des construit din fontă, deoarece este un material mai dur spre deosebire de oțel. Există și batiuri realizate din granit, granit artificial sau beton.

Păpușa fixa

Păpușa fixă este un sistem complex ce poate fi considerat creierul utilajului. Datorită acesteia, strungului i se pot seta vitezele axului.

Tot în acest sistem se află și transmisia ce preia puterea mecanică, transferând-o către universal.

Păpușa fixă are foarte multe mânere pentru reglarea vitezelor, proces realizat prin combinarea diferitelor roți dințate.

Universalul

Universalul este sistemul ce prinde piesa pentru prefabricat și o ține strânsă pe întreg parcursul de așchiere. Strungul poate avea mai multe bacuri, de la 2 pană la 6. Bacul este componenta ce preseaza materialul de fabricat.

Căruciorul

Căruciorul este componenta mobilă a strungului. Ea se poate mișca înainte și înapoi pe întreaga lungime a batiului pentru a pune cuțitul și sania în pozițiile corecte.

Căruciorul are mai multe manete ce îndeplinesc sarcini diferite, precum selectarea șuruburilor de filetare, cuplarea căruțului sau tăierea materialului prelucrat.

Procedeul este asemănător atât pentru strungurile mecanice, cât și pentru CNC-uri, însă pentru cel din urmă procesul este automatizat și mai facil de realizat.

Păpușa mobilă

Păpușa mobilă este componenta ce sprijină piesele lungi și grele. Este mobilă deoarece realizează mișcări scurte către universal.

Cutia de viteze

Cutia de viteze este o componentă diferită de păpușa fixa. Aceasta conduce viteza de avans a căruciorului. Cutia de viteza are trei bare ce îndeplinesc operațiuni distincte.

Strungul este dotat, de asemenea, cu componente auxiliare ce ajută la buna funcționare a aparatului:

  • Mandrina,
  • Suport port-scule,
  • Sanie longitudinală și transversală,
  • Bara de avans,
  • Tava de colectare a așchiilor și a lichidului de răcire.

O componentă esențială, ce diferențiază strungurile semiautomate, automate și CNC de cele industriale, este panoul de control, pentru strungul CNC fiind cel mai avansat.

Utilizarea strungului pentru lemn și metal

Strungul: Tipuri, componente și utilizare la Danibrum

Strungurile sunt folosite în prelucrarea mai multor materiale, însă cele mai întâlnite sunt cele pentru lemn și cele pentru metal.

Strung pentru lemn. Strungul pentru prelucrarea lemnului este folosit în special pentru realizarea diferitelor modele de design interior sau exterior precum: coloane de scară, picioare de masă sau scaun, piese de mobilier.

Strung pentru metal. Modelele de strung pentru metal sunt mai robuste decât cele pentru lemn și sunt folosite pentru a executa o gama largă de operațiuni pentru materialele din metal. Asemeni strungurilor pentru lemn, acestea au trei funcții de lucru: viteza de așchiere, de avans și adâncimea de așchiere.

Cum se utilizează un strung

Înainte de a utiliza un strung pentru prima oară, asigură-te că ai parcurs manualul de instrucțiuni cu atenție. Nu porni aparatul dacă nu știi cum să-l închizi! Consultă informațiile următoare pentru a înțelege cum se utilizează un strung pentru lemn.

Pentru început, măsoară lungimea și grosimea bucăților de lemn și a celorlalte materiale pe care vrei să le prelucrezi, pentru a cunoaște dimensiunile exacte.

Trebuie să știi puterea motorului și cum să alegi corespunzător vitezele de rotație. De exemplu, viteza mai mică este potrivită pentru piesele de lemn cu forme asimetrice, iar cele mari sunt potrivite pentru finisaje de precizie.

Încearcă să memorezi denumirea instrumentelor de tăiat și pentru așchiere, ca să alegi uneltele potrivite.

Dacă ești la început, alege lucrările din lemn cu esențe moi sau rășinoase, apoi treptat poți înainta spre lemn grosier.

Cum se curăță un strung

Pentru a putea curăța un strung în mod corect, fără a întâmpina incidente în proces vei avea nevoie de ambalaje de unică folosință, de solvenți sau degresanți speciali pentru utilaje și, bineînțeles, de echipamentul de protecție format din ochelari și mănuși.

În primul rând, asigură-te că utilajul nu este conectat la o sursă de curent. Apoi se recomandă folosirea echipamentului de protecție.

Curăță aparatura de praf și aplică solventul special pentru rugină și alte impurități și lasă-l să acționeze cel puțin 5 minute înainte de a șterge suprafața. Repetă acest pas în cazul în care murdăria nu a dispărut.

Mută săniile și păpușa mobilă înainte și înapoi pentru a putea curăța cât mai bine fiecare zonă. După ce întregul strung este curat, aplică un ulei de calitate.

Sfaturi pentru folosirea corecta a unui strung și pentru protecția ta

  • Se recomandă ca în zona de lucru pentru strung să se mențină curățenie și ordine, cât și pentru restul utilajelor.
  • Nu așeza obiecte străine în zona de lucru sau pe strung, deoarece pot apărea incidente. Ferește-te în special de sticlele sau dozele cu lichide, ținându-le la distanță de aparate sau de sursele de curent.
  • Asigură-te că știi ce face fiecare manetă sau buton al strungului și, asa cum am menționat anterior, asigură-te că știi cum să-l oprești.
  • Componentele auxiliare trebuie să fie montate ferm și corect.
  • Materialele prelucrate trebuie să fie prinse foarte bine în strung.
  • Înainte de a părăsi atelierul, închide strungul și, de preferat, scoate-l din sursa de curent.

Strungurile sunt mașinării esențiale pentru un atelier de dimensiune mică, medie sau mare, datorită numeroaselor funcții pe care le poate realiza, precum cele de găurire, așchiere, alezare, filetare, zimțuire sau rectificare.

În funcție de proiectele tale, alege modelul de strung potrivit alături de alte utilaje automatizate cu componente și software de ultimă generatie, pentru ca sarcinile de lucru să fie plăcute și facil de realizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *