Ghiduri

Strung CNC – ce este, cum funcționează și la ce se folosește

Strung CNC – ce este, cum funcționează și la ce se folosește la Danibrum

Informații despre tipurile de strunguri și operațiile executate de fiecare, poți afla din articolul acesta.

În continuare vom descrie succint ce este un strung CNC. La fel ca tine, o mulțime de oameni doresc să afle ce face de fapt un strung CNC, unii cunoscând tehnologia din spate, dar fiind reticenți cu privire la rezultatele ce pot fi obținute cu un asemenea utilaj.

Un strung CNC este un utilaj cu control numeric computerizat (CNC), utilizat pentru modelarea și tăierea pieselor de prelucrat cilindrice sau sferice.

Instrumentul de tăiere al strungului poate fi staționar sau acționat prin intermediul unui motor dotat cu scule tăietoare (freze), care culisează pe axele X,Y,Z. În ambele cazuri, piesa de prelucrat se rotește în jurul unei axe, permițând efectuarea de tăieturi precise și complexe.

Strungurile CNC folosesc programe controlate de computer pentru a ghida mișcările sculei de tăiere și pentru a controla viteza, adâncimea și unghiul tăierilor. Limbajul de programare folosit este de obicei G-code, care constă într-o serie de comenzi pe care mașina le urmează pentru a produce forma și dimensiunile dorite.

Strungurile CNC sunt utilizate pe scară largă în mediile de producție pentru a crea o varietate de piese, inclusiv componente ale scărilor, elemente decorative, coloane, elemente sferice și multe alte piese de precizie. Ele oferă precizie și repetabilitate ridicate, permițând producția eficientă de cantități mari de piese identice cu intervenție umană minimă.

Fiind controlate prin tehnologia CNC, strungul CNC poate duce proiectele tale la următorul nivel, prin complexitatea și precizia cu care operează. Procesul de creare al proiectelor pe care acesta le va prelucra, începe prin proiectarea elementelor de prelucrat, într-un software de tip CAD/CAM, specializat, care pregătește fișierele pentru a fi transmise programului de lucru instalat pe utilaj.

Nu sunt necesare studii specializate pentru operarea CNC-ului, fiind nevoie doar de instruire și asistare a operatorilor până în punctul în care aceștia pot utiliza strungul la capacitatea lui maximă. Departamentul nostru intern specializat în domeniul CNC, te va asista cu succes până în punctul în care vei avea toate abilitățile necesare să lucrezi singur.

La fel ca strungurile clasice, strungurile CNC pot fi livrate sub diferite capacități și lungimi de lucru.

Strung CNC cu un singur post de lucru:

– cu dimensiuni cuprinse între 1150 – 2400 mm: potriviți pentru baluștri cu design foarte complex și înălțimi mari.

Strung CNC pentru frezare elemente cilindrice:

– 4 grupuri de strunjire și 2 grupuri de frezare CNC: având o lungime maximă de 1500 mm și diametru de 160 mm pentru prelucrarea simultană a două piese sau 300 mm pentru prelucrarea unei singure piese, este un utilaj potrivit pentru cei ce doresc calitate excelentă în prelucrare.

Strung CNC cu 4 motoare:

 – cu acest router CNC se pot prelucra elemente din lemn de orice esență, repere 3D, picioare de scaune sau sculpturi complexe cât și elemente rotative, având avantajul vitezei mari de tăiere datorită celor 4 motoare de frezare

Router CNC cu unitate strunjire încorporată în batiu:

– avantajul este evident: beneficiezi de veleitățile unui strung CNC cu masă cu vacuum și de posibilitatea de interschimbare a axelor de lucru pentru a putea utiliza unitatea rotativă de strunjire.

În cazul router-ului CNC, există posibilitatea adăugării unității de strunjire, chiar dacă acesta nu este prevăzut constructiv cu această unitate.

Avantajele unui strung CNC față de unul clasic sunt evidente, însă pe final merită să amintim câteva dintre ele:

– prelucrare rapidă și foarte precisă;

– intervenție minimă a operatorului în ciclul de producție, acesta trebuind să proiecteze proiectele, să le încarce în programul de lucru și să dea start utilajului;

– fiabilitate și flexibilitate;

– eficiență energetică și financiară, prin faptul că există mai puține pierderi de material și mai multă predictibilitate în utilizarea resurselor;

Pentru a alege strungul CNC potrivit afacerii tale, contactează-ne pentru a beneficia de consultanță gratuită sau vizitează-ne pentru a proba pe viu un astfel de utilaj profesional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *