Articole de Blog

Prese de brichetat: proces, avantaje și aplicabilitate în reciclarea rumegușului

Prese de brichetat: proces, avantaje și aplicabilitate în reciclarea rumegușului la Danibrum

Presele de brichetat au cunoscut o creștere în interes în ultimii ani, datorită abilității lor de a transforma materiale voluminoase în materiale compacte și dense, prin procesul de presare. 

Ce sunt presele de brichetat și cum funcționează?

Presele de brichetat sunt echipamente utilizate pentru a transforma materialele pulverulente sau granulare, în special materialele fine și uscate, în brichete cilindrice compacte și comprimate sub presiune mare. Procesul de brichetare implică presarea unor materiale, cum ar fi rumegușul de lemn, plută, coji de nuci, materiale plastice, cauciuc, fibre naturale sau sintetice, poliuretan sau alte substanțe organice și anorganice, în forma unor cilindri sau bile compacte, care sunt mai ușor de manipulat, transportat și stocat.

Definiția și principiul de funcționare al presei de brichetat

Mașinile de brichetat funcționează prin comprimarea materialelor vrac în niște brichete compacte și dense. Procesul implică mai multe etape, iar mecanismul specific poate varia în funcție de tipul de mașină de brichetat și de materialul prelucrat. 

Componentele principale și designul unei prese de brichetat

Designul unei prese de brichetat este conceput în așa fel încât aceasta să poată acomoda materialul de prelucrat într-o cuva de diferite dimensiuni în funcție de capacitatea preselor. Înafara dimensiunilor ei, aceasta nu are nevoie de spațiu suplimentar în amplasament, operațiunea de presare realizându-se în spațiul dimensional al utilajului. 

Componentele principale ale unei prese de brichetat sunt: 

  1. Încărcarea materialului se realizează manual, semiautomat sau automat în cuva de încărcare, care direcționează materialul înspre camera de compresie
  2. Camera de compresie este componenta principală a unei prese de brichetat, ea fiind responsabilă de actualul proces de brichetare. În interiorul camerei regăsim o matriță care va determina dimensiunea brichetelor. Totodată camera de compresie are rolul de a susține presiunea generată în urma procesului de presare. 
  3. Presa mecanică sau hidraulică aplică presiune care compactează materialul afânat, cauzând lipirea masei voluminoase, preluând astfel forma matriței. Presiunea aplicată este de regulă mare pentru a asigura compactarea eficientă.
  4. Mecanismul de dejare este activat atunci când este necesar ca bricheta formată să iasă din matriță. Acesta poate fi un piston sau altfel de mecanism care permite brichetei să fie ejectat din mașină. 
  5. Răcirea și solidificarea poate fi realizat manual sau poate fi facilitat de un mecanism de răcire adițional integrat în mașină. 
  6. Colectarea și stocarea se realizează manual de operator sau în spațiile de stocare cu care este prevăzută presa de brichetat.

Procesul de transformare a rumegușului în brichete

Procesul de transformare urmează un principiu simplu. Cel al tasării materialului vizat, până în punctul în care dintr-o masă afânată avem o masă solidă, compactă. Exact ca atunci când adunăm rumegușul în saci de rafie și îi batem de pământ pentru a mai face loc. 

Procesul constă în: 

  • colectarea și pregătirea materialului vizat
  • amestecarea și adăugarea de aglutinanți (opțional)
  • alimentarea în mașina de brichetat
  • comprimarea si formarea brichetelor
  • răcirea și solidificarea
  • colectarea și ambalarea
  • depozitarea, utilizarea sau comercializare

Avantajele utilizării presei de brichetat în reciclarea rumegușului

Reducerea volumului – presele de brichetat comprimă materialele, reducând semnificativ volumul acestora. Rezultatul constă în utilizarea mai eficientă a spațiului de stocare, facilitând totodată manipularea și transportarea acestora. 

Conservarea materialelor – prin compactarea lor, presele ajuta la conservarea resurselor naturale. De exemplu în brichetarea biomaselor se asigura utilizarea eficientă a reziduurilor din agricultură sau silvice, transformându-le în surse de energie valoroase.

Eficiență energetică – presele de brichetat necesită de obicei, mai puțină energie electrică comparată cu alte metode de compactare a reziduurilor. Acest avantaj contribuie la eficiența energetică, contribuind și la salvarea și reducerea impactului de mediu. 

Utilizarea deșeurilor – asigură o utilizare cu sens a diferitelor tipuri de materiale, respectiv reziduuri din lemn, plastic etc. În locul depozitării acestora, ele pot fi convertite în produse folositoare și comercializabile. 

Transport și manipulare îmbunătățită – este evident faptul că o cantitate de material compactat nu se poate compara ca și greutate cu una afânată, de aici și avantajul transportului și manipulării unei greutăți mai mari de material. 

Reducerea amprentei de carbon – brichetarea ajută la managementul deșeurilor prin reducerea impactului anumitor materiale. De exemplu, convertirea rumegușului în brichete pentru utilizarea lor în încălzirea unui atelier, poate fi o alternativă mai sustenabilă de descărcare a deșeului. 

Eficiență de cost – brichetarea poate conduce către optimizarea costurilor în materie de manipulare și stocare a deșeurilor, oferind o alternativă de combustibil eficient financiar, în special în industriile unde brichetele pot înlocui cărbunele. 

Oportunități economice – producția și vânzarea de brichete poate crea oportunități de business și creșteri ale comunității locale. De asemenea poate conduce la dezvoltarea unor noi sectoare în piață, centrate pe producția de brichete.

Personalizare – operațiunea de brichetare oferă flexibilitate când discutăm de materialele care pot fi procesate și de formele și mărimile care pot rezulta. Adaptabilitatea acestora le fac potrivite pentru o variate de aplicații. 

Aplicații și utilizări ale brichetelor produse

În principal brichetele din lemn sunt folosite pentru uz casnic (încălzire) sau industrial (furnizare de căldură)

Cum să alegi presa de brichetat potrivită pentru nevoile tale?

Presele de brichetat, la fel ca toate utilajele, se aleg în funcție de mărimea atelierului, fabricii etc. Chiar dacă încurajăm clienții să achiziționeze utilaje care să satisfacă o creștere în producția viitoare, aceste previziuni trebuie să fie calculate realist. Există diferite dimensiuni și capacități de producție, pentru diferite activități. 

Pentru a oferi totuși un răspuns conclusiv, alegerea presei se realizează urmând următoarele caracteristici:

  • tip de alimentare (manuală, semiautomata sau automată)
  • tipul de presare (electrică, hidraulică, mecanică)
  • capacitate de producție
  • calitatea brichetelor produse

Factori de luat în considerare: capacitate, dimensiune, cost

Capacitatea de prelucrare este strâns legată de cantitatea de material la care ai acces. Este evident că o cantitate mare de material necesită o presă mai mare. Cantitatea calculată trebuie să poată fi susținută o lungă perioadă de timp, pentru a putea amortiza costul presei și de ce nu, pentru reuși să comercializezi brichetele suplimentare. 

Diferențele dintre modelele de prese de brichetat

Există multe modele de prese de brichetat însă ne vom opri atenția asupra două modele: prese cilindrice și prese tip pâlnie. 

Cele cilindrice sunt destinate atelierelor mici, medii care nu doresc în mod neapărat și opțiunea de comercializare, dorind să reutilizeze materialele rezultate în procesele zilnice. 

Presele tip pâlnie sunt pretabile în cazul atelierelor mari sau fabrici, deoarece acestea pot fi așezat sub silozuri, sisteme de exhaustare industriale etc., încărcarea cuvei realizându-se automat. 

Întreținere și durabilitate: maximizarea duratei de viață a presei

Mentenanța și verificarea continuă a parametrilor specificați de producător, cresc considerabil durata de viață a preselor. Abuzarea sau suprasolicitarea acesteia, din dorința de a produce mai mult, pe termen lung va conduce la defectarea parțială sau definitivă a echipamentului. 

Întrebări frecvente despre presele de brichetat și reciclarea rumegușului

Întrebările frecvente adresate de clienți, sunt numeroase. O bună parte din întrebări și-au găsit răspunsul mai sus în articol. Dacă ar fi să alegem 3 cele mai importante, acestea ar fi: 

Cât de rentabilă este investiția într-o presă de brichetat?

Orice investiție este rentabilă, dacă este pusă la lucru. Presele de brichetat devin rentabile dacă acestea produc, iar pentru a produce este nevoie de materie primă, în speță rumeguș sau alte deșeuri specificate de producător. Din acest motiv atunci când discutăm cu un client despre un astfel de utilaj, dorim să ne asigurăm că acesta poate produce sau cumpăra suficientă materie primă astfel încât presa să poată fi folosită la adevărata ei capacitate.

Ce tipuri de rumeguș pot fi utilizate în procesul de brichetare?

Rumeguș de lemn, așchii de lemn, talaș, rumeguș din MDF sau PAL etc. În principiu deșeurile rezultate din activitățile din industria mobilei pot fi utilizate ca materie primă pentru presele de brichetat cu mențiunea de a se verifica cartea tehnică pentru a vedea dacă acestea necesită anumiți lianți sau combinații de materiale pentru a realiza brichete de calitate, utilizabile. 

Cum se compară brichetele cu alte forme de combustibil?

De obicei brichetele sunt mai compacte și mai ușor de stocat oferind o ardere uniformă și pt o durată de timp mai mare. De exemplu acestea ard mai curat și generează mai puțină cenușă decât anumite tipuri de cărbuni. 

Comparându-le cu peleții, brichetele au avantajul faptului că pot fi produse la scară mică, fiind utilizate într-o gamă mai largă de surse de încălzire: sobe, șeminee, centrale etc. 

Concluzii

Presele de brichetat sunt utilaje care oferă multiple avantaje, atât financiare cât și de sustenabilitate sau business. Dacă ești interesat de un plan cu privire la o linie de producție brichete, contactează-ne și îți vom oferi detalii suplimentare. 

3 thoughts on “Prese de brichetat: proces, avantaje și aplicabilitate în reciclarea rumegușului

  1. Draghici Costel spune:

    Buna ziua! Mă interesează o presă cu snek( cu șurub) pentru brichete cilindrice; materia prima fiind tocătură de crengi. Cât de măruntă trebuie sa fie tocătură? Se poate obține brichete și fără liant de legătură? Se poate folosi și materie prima verde sau numai uscata?

  2. Buna ziua!Mă interesează o presă cu snek( cu șurub) pentru brichete cilindrice;; materia prima fiind tocătură de crengi. Se poate obține brichete și fără liant? Se poate folosi și materie prima verde sau numai secată? Mulțumesc!

  3. Bună ziua,

    Oferă noastră include prese hidraulice pentru brichete.
    Dacă aveți tocătura, aceasta trebuie măcinată și strâns formată în rumeguș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *