Piesele de mobilier pentru locuințe și pentru spațiile comerciale, precum mallurile sau terasele, sunt fabricate din numeroase materiale: metal, plastic, ratan, mdf, pal sau lemn.
Obiectele din lemn sunt o opțiune care poate fi considerată tradițională dar și modernă, în același timp. Dacă ești pasionat de tâmplărie și vrei să cunoști etapele prelucrării lemnului sau ai deja un atelier și ai nevoie de informație nouă, consultă ghidul următor!
Tipuri de lemn pentru piesele de mobilier
Etapele de prelucrare a lemnului masiv
Cojirea, secționarea și retezarea bușteanului
Calibrarea și șlefuirea scândurilor
Scobirea și găurirea bucăților de lemn
Finisarea lemnului pentru mobilier
Îngrijirea pieselor de mobilier din lemn
Stiluri de amenajări interioare și modele de mobilier de lemn
Tipuri de lemn pentru piesele de mobilier
Lemnul grosier este un material excelent pentru a crea piese de mobilier. Dacă ești la început de drum, alege pentru prelucrare un soi de lemn moale, ușor, apoi lucrul cu lemne mai dure.
Specii de lemn moale
- Brad. Bradul este un soi de lemn excelent pentru începători, fiind maleabil și ușor de manipulat. Cu toate acestea, mobila din lemn de brad este foarte căutată, în special, pentru designul interior rustic, datorită texturii.
- Cedru. Cedrul are culoarea roșiatică și este utilizat, adesea, pentru mobilierul de dormitor, cu precădere pentru fabricarea dulapurilor.
- Tei. Teiul are o nuanță de galben pal. Este un lemn stabil și moale, potrivit pentru fabricarea pieselor de mobilier și pentru sculptură.
- Castan. Lemnul de castan, deși puternic, este mai maleabil spre deosebire de alte specii. Este potrivit pieselor de dimensiuni mai mici.
- Alte specii: plop, salcie.
Specii tari de lemn
- Fag. Fagul este considerat unul dintre cele mai longevive specii de lemn. Deși este o specie tare, el este destul de flexibil.
- Mahon. Mahonul oferă pieselor de mobilier un luciu aparte. Este un lemn greu de obținut, de aceea și prețul acestuia este ridicat.
- Stejar. Stejarul este un lemn des întâlnit, datorită calității pe care o oferă. Se folosește, în special, pentru piesele de mobilier tradiționale dar și pentru cele de lux. Prețul acestuia diferă de modalitatea și timpul de uscare.
- Cireș. Cireșul are o culoare aparte de roșu închis. Este un tip de lemn ce impune eleganță și oferă locuinței tale un aer nobil și primitor.
- Alte specii: arțar, frasin, nuc, mesteacăn.
Specii de lemn foarte tare
- Salcâm. Lemnul de salcâm are o textură decorativă, fiind însă greu și rezistent la șocurile mecanice.
- Abanos. Cu nuanțe foarte închise de negru, negru-brun și negru-cenușiu, lemnul de abanos se folosește pentru mobilierul de lux cât și pentru sculptură, instrumente muzicale și chiar în proiecte de construcții.
- Alte specii: fistic, tisă.
Etapele de prelucrare a lemnului masiv
Prelucrarea lemnului necesită atenție și îndemânare, astfel încât rezultatele finale să fie de calitate și să încânte clienții. Prelucrarea se realizează prin respectarea etapelor principale de lucru și prin folosirea unor mașini inteligente și automatizate, potrivite pentru crearea pieselor de mobilier și a altor elemente din lemn.
Cojirea, secționarea și retezarea bușteanului
Prima etapă pentru prelucrarea lemnului de mobilă este cea de manipulare a bușteanului. De exemplu, dacă vrei să construiești un dulap înalt de 2 metri, bușteanul ar trebui tăiat la o dimensiune mai mare, deoarece, se pierde material pe perioada de lucru. Există și posibilitatea de a achiziționa lemnul deja tăiat, însă nu întotdeauna vei reuși să găsești măsurile dorite.
Procesul de cojire, secționare și retezare pentru buștean se realizează cu ajutorul unui fierăstrău cu funcții moderne pentru a facilita activitatea mecanică de muncă. În urma secționării, bușteanul este adus la lungimea predefinită.
Rindeluirea lemnului
Rindeluirea lemnului este următoarea etapă. Aceasta va pregăti fațetele lemnului astfel încât acestea să fie paralele.
Operațiunea se realizează cu mașina de rindeluit și degrosat bucățile de scândură pentru ca ele să fie plane și cu o grosime constantă. În funcție de dimensiunea și duritatea lemnului, etapa aceasta se poate repeta până se ajunge la rezultatul dorit.
Indiferent de dimensiunea atelierului, o mașină modernă de rindeluit este esențială pentru procesul de prelucrare a lemnului de mobilă.
Calibrarea și șlefuirea scândurilor
Etapa de calibrare și șlefuire a scândurilor se realizează cu mașina de șlefuit și calibrat. Acesta este un utilaj necesar pentru orice atelier de tâmplărie pentru că ajută la realizarea pașilor importanți de prelucrare a lemnului grosier.
Modelele de mașini de calibrat și șlefuit din noile generații tehnologice au funcții ce facilitează lucrul automat. În funcție de dimensiunea atelierului, există produse cu viteze de avans, benzi, lungimi, putere de motor diferite.
Profilarea pieselor
Profilarea lemnului este etapa în care scândura începe să ia forma pentru piesa de mobilier dorită. Profilarea conturează bucățile de scânduri la colțuri, capete și bază pentru a le oferi un aspect estetic plăcut și neted.
Datorită mașinilor de frezat și profilat, lemnul va avea un aspect plăcut alături de o rezistență puternică pentru perioade lungi de timp, dacă primește o întreținere corespunzătoare.
Scobirea și găurirea bucăților de lemn
Scobirea și găurirea sunt două etape ce pregătesc bucățile de lemn să fie asamblate pentru piesele de mobilier. Frezele împreună cu mașinile de scobit și găurit vor crea în lemn caneluri și șanțuri ornamentale distinse dar și diferite îmbinări pentru accesorii: mânere, broaște sau balamale.
Asamblarea pieselor de lemn
Asamblarea bucăților de lemn pentru fabricarea pieselor de mobilier se realizează prin lipire sau prin fixarea diferitelor elemente. Pentru o îmbinare rezistentă a părților de lemn, se recomandă următoarele modalități:
- Îmbinarea cu cepuri. Îmbinarea cu cepuri este una dintre cele mai folosite metode de prindere. Se realizează repede și ușor prin inserarea diblurilor în găurile realizate anterior în lemn și fixarea acestora cu adeziv special.
- Îmbinarea cu cep și scobitură. Această îmbinare este foarte folosită în proiectele pentru fabricarea mobilei. Poate fi realizată manual sau cu ajutorul unor routere automatizate pentru lemn.
- Îmbinarea în dinți. Este foarte rezistentă deoarece suprafețele de prindere dintre două bucăți de lemn vor fi lipite în întregime.
- Îmbinarea cu jumătăți de lemn. Un alt model de îmbinare a materialului pentru fabricarea mobilei constă în înjumătățirea capetelor de prindere de la scânduri cu ajutorul unui circular cu masă și prinderea acestora cu adeziv.
Finisarea lemnului pentru mobilier
Etapa de finisare a bucăților de lemn depinde de soiul de lemn propriu-zis, de modalitatea de îmbinare și de produsul final. Există mai multe etape prin care o scândură poate trece pentru a ajunge la rezultatul dorit. Operațiunea de finisare poate însemna:
- Decolorarea sau colorarea lemnului. Decolorarea oferă scândurilor nuanțe mai deschise prin folosirea unor agenți speciali, precum peroxidul. Colorarea oferă lemnului nuanțele dorite.
- Chituirea. Piesele de lemn și, implicit, cele de mobilier nu ies întotdeauna fără cusur. Însă, poți corecta defectele dacă aplici bitum pe suprafața neuniformă a produsului.
- Șlefuirea. În cazul în care mai există zone zgrunțuroase pe bucata de lemn, acestea vor fi șlefuite.
- Lăcuirea. Lemnul are nevoie de o peliculă de protecție pentru a putea fi rezistent la șocuri, temperaturi diferite. În urma lăcuirii, se va aștepta uscarea suprafețelor.
- Finisaj de melamină. Folia de melamină sau platoul oferă lemnului un surplus de rezistență împotriva zgârieturilor, fiind ușor de spălat și curățat.
Îngrijirea pieselor de mobilier din lemn
Mobila din lemn masiv are nevoie de îngrijire periodică, însă, acest lucru nu este dificil de realizat. Deoarece, piesele din lemn grosier pot fi fabricate până la cele mai mici detalii și extrem de fine, șanțurile pot prinde repede particule de praf. Acestea trebuie curățate ocazional.
În cazul în care mobilierul de lemn a fost lăcuit cu substanțe de calitate, integritatea acestuia nu va fi compromisă. Pentru a te asigura că mobilierul va avea o durată lungă de viață, ia în considerare:
- Temperatura. Intervalul optim de temperatură pentru mobilierul de lemn se încadrează între 15 și 25 de grade Celsius. Totodată, încearcă să-l ferești de expunerea directă și îndelungată la razele solare, deoarece se poate decolora.
- Praful. Menționat anterior, praful trebuie îndepărtat ocazional cu ajutorul unei lavete de bumbac, fie doar umezită în apă sau cu soluție specială.
- Vesela. Vesela și paharele prea calde sau prea reci pot deteriora suprafața mobilei, după o perioadă de timp. Folosește fețe de masă, traverse sau coastere pentru a proteja lemnul.
- Decorul. Dacă dorești să plasezi elemente de decor pe mobilierul din lemn natural, mută-le periodic, astfel încât suprafața să nu rămână cu urme. Totodată, când vrei să muți obiectele, nu face asta prin târâre, pentru ca materialul să nu se zgârie.
- Petele. În cazul în care se varsă lichide sau se imprimă diferite urme de cerneală sau altă substanță, suprafața trebuie curățată imediat.
- Mutarea. Mutarea mobilei se recomandă a fi făcută de cel puțin două persoane, deoarece lemnul este mult mai greu față de pal sau mdf. Mobilierul nu trebuie să aibă obiecte în interior: haine, rechizite, veselă.
Stiluri de amenajări interioare și modele de mobilier de lemn
Piesele de mobilier din lemn sunt potrivite pentru diferite stiluri de design interior, iar mobilierul realizat în atelierul tău va avea amprenta creației și personalității tale. Îmbină stilurile pentru un aspect nou sau alege o amenajare interioară predefinită:
- stilul rustic;
- stilul modern;
- stilul industrial;
- stilul scandinav;
- stilul tradițional;
- stilul minimalist;
Piesele de mobilier din lemn masiv oferă locuinței tale un aspect aparte și o atmosferă primitoare. Totodată, mobilierul de lemn este versatil, potrivindu-se cu mai multe stiluri de aranjament interior.
Dacă dorești să începi o afacere de prelucrare a lemnului pentru mobilierul, asigură-te că știi să folosești aparatura în mod corespunzător și că vei urma pașii necesari. În cazul în care ai nevoie de ajutor, revino la informațiile menționate în acest ghid sau contactează o echipă cu experiență în domeniu!