Articole de Blog

Mașina de îndreptat (abricht) – tipuri, utilizare și necesitate

Mașina de îndreptat (abricht) - tipuri, utilizare și necesitate la Danibrum

Mașina de îndreptat, cunoscută și sub numele de abricht, este o unealtă folosită în prelucrarea lemnului pentru a îndrepta, netezi și nivela suprafețele de lemn. Aceasta este esențială în atelierele de prelucrare a lemnului, fiind utilizată pentru a obține suprafețe plane și uniforme, pregătite pentru finisare sau pentru a servi drept bază pentru alte operațiuni de prelucrare. 

Diferența între o mașină de îndreptat și una de rindeluit la grosime este în dată de modul de contact între material și cuțitele tăietoare. 

În cazul mașinilor de rindeluit la grosime contactul este superior, iar în cazul mașinilor de îndreptat contactul este inferior. 

Mașina de îndreptat este un utilaj important într-un atelier de prelucrare lemn, deoarece acesta facilitează prelucrarea reperelor la dimensiunile potrivite prin crearea unei suprafețe fine și drepte sau reducerea grosimii materialului. 

Dacă ai elemente care nu sunt aliniate, o simplă trecere printr-o mașină de îndreptat poate rezolva problema. 

Caracteristici generale

Cele mai importante elemente constructive la care trebuie să fii atent atunci când cauți o mașină de îndreptat abricht sunt: 

  • masă de alimentare material;
  • masă de ieșire material;
  • riglă de ghidare;
  • diametru ax rindeluire și număr cuțite;
  • motor.

Masa de alimentare

Masa de alimentare trebuie să fie solidă, de preferat cu o lungime generoasă, pentru a permite prelucrări ale elementelor de lungimi mari. Aceasta este coborâtă la o adâncime de prelucrare (șpan) convenabilă pentru a prelucra lemnul la dimensiunea dorită de tine. De menționat este faptul că șpanul maxim diferă de la o mașină la alta și este dictat de puterea motorului și construcția generală a mașinii. În acest caz, pentru unele dimensiuni vizate va fi nevoie de mai multe treceri până vei ajunge la grosimea dorită. 

Mașina de îndreptat (abricht) - tipuri, utilizare și necesitate la Danibrum

Masa de ieșire material

Aceasta trebuie să fie în concordanță cu masa de alimentare. O dimensiune mare a mesei, asigură prelucrări stabile și sigure pentru operator. Având o suprafață de contact cât mai mare, rezultate finale vor fi de o calitate superioară. 

Mașina de îndreptat (abricht) - tipuri, utilizare și necesitate la Danibrum

Rigla de ghidare

Rigla de ghidare are un rol important, deoarece ajută operatorul să prelucreze piesele în siguranță cu rezultate cât mai precise. Unele modele au în componența lor riglă de ghidare reglabilă la unghi, un avantaj evident în cazul rindeluirii la unghi. La fel, cu cât avem o riglă de ghidare cu dimensiuni mari, cu atât mai ușor vom utiliza utilajul.

Diametrul axului și numărul de cuțite

Diametrul axului este un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere, deoarece acesta susține cuțitele care fac toată treaba să meargă. Un ax cu un diametru mare, asigură prelucrarea stabilă, eficientă, fără vibrații în timpul lucrului. Totodată un diametru mare al axului poate acomoda un număr mai mare de cuțite. 

Numărul minim de cuțite recomandat este de 3, în cazul unui ax clasic. În cazul unui ax elicoidal, numărul cuțitelor este mai mare, deoarece acestea sunt sub forma unor pastile, care se montează separat, având 4 laturi tăietoare, fiind cel mai eficient ax din punct de vedere al prelucrărilor.

Motor 

Evident, un motor mare asigură prelucrare stabilă a tuturor esențelor de lemn. Desigur, puterea acestuia trebuie corelată cu tipul de activitate în care vei integra utilajul. 

Există numeroase modele care au motoare mai mici, oferind totuși finisări de calitate și utilizare îndelungată. Consultă oferta și întreabă acolo unde ai neclarități. 

Utilizări

Utilizarea unei mașini de îndreptat într-un atelier de prelucrare lemn masiv, este inevitabilă. Doar dacă cumperi lemnul gata finisat, însă costul va fi desigur mai mare iar controlul tău asupra produsului finit este zero. 

Orice produci din lemn masiv și integrezi într-un proiect amplu cum ar fi mobilier, uși, scări, mese etc, necesită îndreptare a lemnului. Doar în cazul în care marginile se doresc a fi neregulate, așa cum au fost lăsate de Mama Natură.

Utilizarea unui astfel de utilaj pare simplă la prima vedere, însă un mic moment de neatenție poate produce accidente ireversibile. 

Mașina de îndreptat (abricht) - tipuri, utilizare și necesitate la Danibrum

După reglarea șpanului dorit prin coborârea mesei de alimentare, introducem materialul contra rotației axului de rindeluire, avansând spre masa de descărcare prin împingerea materialului, rezemat de rigla de ghidare. 

De menționat este faptul că viteza de avans, chiar dacă este manual (realizată de operator), trebuie să fie constantă, pentru a nu arde lemnul.

Modelele noi de mașini de îndreptat au un suport de protecție, care este poziționat deasupra axului de rindeluire, ce poate fi reglat în așa fel încât spațiul dintre capătul suportului și rigla de ghidare să coincidă cu lățimea materialului de prelucrat. Astfel se asigură protecția operatorului. 

După realizarea operațiilor dorite, asigură-te că utilajul este oprit, pentru a evita accidente nedorite. 

Tipuri de mașini de îndreptat

Majoritatea mașinilor de îndreptat, fie hobby fie industriale, realizează aceeași operație. Diferența constă în viteza de prelucrare, finisarea finală și stabilitatea generală a utilajului. 

Un alt aspect important este relevat de axul de rindeluire. 


Axele de rindeluire cele mai des regăsite în piață sunt: 

  • ax standard (cu cuțite);
  • ax elicoidal (cu cuțite tip pastilă amovibile)
  • ax cu cuțite TERSA. 

Fiind cel mai eficient dintre toate, pentru axul elicoidal am scris un articol mai pe larg aici. Citește-l, sigur vei găsi o informație de interes. 

Axul standard este acel care este dotat cu cuțite standard, de obicei 3 sau 4, montate de-a lungul arborelui. Avantajul acestui tip de ax este reprezentat în primul rând de costuri, fiind cel mai accesibil dintre cele 3 modele.

Modalitatea de ascuțire și schimbare a cuțitelor necesită experiență, alături de un set de reglare cuțite abricht. Spre deosebire de cel elicoidal, schimbarea cuțitelor este mai anevoioasă și consumatoare de timp. De asemenea dacă avem un cui spre exemplu în material, toate cuțitele se pot ciobi, fiind necesară ascuțirea sau schimbarea acestora. 

Pe termen lung, un astfel de ax poate fi mai costisitor decât unul elicoidal, adunând timpul petrecut în ascuțire și mentenanță. 

Axul cu cuțite TERSA

Principalul avantaj este relevat de schimbarea foarte rapidă a cuțitelor pe mașină, nefiind nevoie de dispozitive de reglare cuțite. După așezarea în locașul prevăzut, acestea se blochează prin intermediul forței centrifuge, iar spre deosebire de celelalte două modele, riscul de desfacere al cuțitelor este redus, prin faptul că pe măsură ce axul se învârte tot mai mult, cuțitele se blochează mai tare. 

Totodată, cuțitele Tersa au 2 fețe tăietoare. Acest lucru combinat cu viteza de schimbare și calitatea deosebită în prelucrare, fac din aceste utilaje adevărate mașini de prelucrare a lemnului. 

Mașinile de îndreptat pot fi incluse în utilaje combinate, cum ar fi mașinile de îndreptat și rindeluit sau cele cu 5 operații, mașini universal de tâmplărie.

Deși un utilaj combinat este mai eficient din punct de vedere al costurilor, totuși el vine cu un dezavantaj, prin prisma faptului că ai 2 sau 5 utilaje într-unul. Aici intervine factorul de timp. În timp ce tu lucrezi cu mașina de îndreptat, ai blocată rindeluirea la grosime sau oricare din cele 4 operații disponibile pe mașină. Totuși, aceste mașini sunt foarte eficiente dacă ești singur în atelier sau ai un spațiu de manevră redus. 

Ne dăm seama în urma acestui articol de faptul că o mașină de îndreptat, este un utilaj foarte important într-un atelier, chiar dacă nu se vorbește foarte mult despre ea. Majoritatea elementelor (ca să nu spunem toate) din lemn prezente în casa ta, au trecut printr-o mașină de îndreptat. 

Necesitatea este relevată de tipul de activitate pe care îl ai și de fluxul de lucru zilnic. Gama noastră de mașini de îndreptat este una mare și include utilaje de la hobby până la utilaje industriale care pot lucra cu succes 3 schimburi. 

Solicită informații specialiștilor noștri, care îți vor oferi ceea ce ai nevoie la prețul corect. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *