Articole de Blog

LIGNA 2023 – inovații, impresii și concluzii

ligna 2023 - targul international pentru utilaje echipamente si accesorii pentru prelucrarea lemnului

LIGNA Hanovra | Lumea prelucrării lemnului 

Cel mai important târg din industria prelucrării lemnului, din lume, a avut loc în perioada 15 – 19 mai în Hanovra, Germania, locul de unde pornesc inovațiile în industrie. 

Ca element de noutate, pe lângă scopul central al expoziției – prezentarea de utilaje,  echipamente și accesorii pentru prelucrarea lemnului, LIGNA 2023 a oferit vizitatorilor posibilitatea de a urmări dezvoltarea unor subiecte precum Transformarea Lemnului, Procese de construcție prefabricate, Recrutare eficientă, Sustenabilitate și economie circulară, Eficientizare energetică, Inteligența artificială plus multe alte subiecte de interes pentru producătorii de oricare dimensiune. Aceste subiecte au fost tratate și dezvoltate de speakeri cu experiență, oferind publicului prezentări orientate spre aplicații și soluții. 

1300 de companii din 50 de țări și-au prezentat soluțiile pentru industria producției de mobilă, prelucrarea lemnului masiv și sectorul prelucrării primare. Accentul a fost pus pe 2 subiecte importante: sustenabilitate și digitalizare. Conform datelor oferite de organizatorii târgului, aproximativ 80.000 de vizitatori din 160 de țări au profitat de oportunitatea de a se informa despre tehnologiile viitorului și procesele de producție care eficientizează resursele.

Tehnologii precum Hand Guard – prezentat de Altendorf, sistemele software inteligente ale celor de la Homag, tehnologiile de finisare ultra-moderne ale celor de la SCM, utilajele cu renume mondial pentru producție mobilier sau prelucrare lemn masiv prezentate de Martin, Felder, Holzher, Weinig ne arată faptul că această industrie se dezvoltă, iar resursa în jurul căreia se învârt toate tehnologiile de mai sus – lemnul – câștigă popularitate din ce în ce mai mare. Un lucru pe care îl predicăm de foarte mulți ani, judecând după interesul crescut al clienților noștri pentru tehnologii automatizate hardware dar și software.

Fiind promotor și pioner al industriei românești în materie de utilaje, echipamente și accesorii pentru prelucrarea lemnului, DANIBRUM România a fost reprezentată în cadrul târgului de o delegație compusă din:

Mihai Vatavu – Manager general

Robert Colpoș – Manager marketing

Benjamin Brumă – Manager departament utilaje CNC

Ionel Pașcu – Manager departament piese de schimb și consumabile

Luciana Anăstăsoaie – Analist servicii clienți

Georgiana Huluță – Asistent manager 

Dorința noastră constantă de îmbunătățire a produselor și serviciilor oferite ne-a ajutat să purtăm discuții productive, bazate pe situații specifice clienților din România. 

Inovațiile în materie de utilaje se orientează din ce în ce mai mult înspre sfera digitală. Dacă în anii trecuți, producătorii căutau să inoveze cât mai mult pe partea hardware a echipamentelor, dezvoltând cele mai diverse și complexe operații, observăm cum trendul pivotează către sfera digitalului, inteligenței artificiale, automatizare inteligentă și dezvoltarea de software-uri care permit integrarea roboților în liniile de producție. 

Una din inovațiile impresionante din cadrul târgului a fost prezentată de partenerul nostru HOUFEK – Cehia, producător de utilaje premium pentru șlefuit, utilaje CNC și utilaje clasice. În cadrul standului lor, vizitatorii au putut intra în contact cu showroom-ul Houfek din Cehia, prin intermediul Realității virtuale ( VR ). În plus, prin tehnologia realității augmentate, vizitatorii au putut amplasa echipamentele la dimensiunea reală, oriunde în spațiul standului. Aceste tehnologii vor face diferența, deoarece eficientizează procesele de vânzare, oferind posibililor clienți o imagine clară a ceea ce doresc să cumpere. 

Lohmeyer Wood IQ, unul din furnizorii noștri principali în materie de utilaje industriale, nu a lipsit din cadrul târgului, unde alături de producătorul Nanxing au prezentat într-un spațiu generos, stații de lucru inteligente pentru producția de mobilier din PAL, MDF sau HDF. 

Linia de nesting BAZ895n cu sistem de încărcare și descărcare automate, funcție de pre-sortare și, în configurație custom, 2 unități de lucru și robot sortare piese prelucrate, au demonstrat puterea unei linii de producție complet automatizate. Fiind ușor de implementat în fluxul de lucru, acest sistem este conceput pentru creșterea productivității, îmbunătățind competitivitatea prin reducerea costurilor, eliminând totodată presiunea exercitată de impredictibilitatea forței de muncă. 

Linia de găurire automată, compusă din centrele de găurit NCB612FTL cu axa C în combinație cu stațiile combinate NCB612DPTL, asigură aproape toate cerințele în materie de găurire și procesare a plăcilor de PAL, MDF sau HDF. Pe lângă avantajul automatizării întregului proces al găuririi, acest sistem complex conferă o viteză de producție foarte mare, cu input uman minim. 

Nu au lipsit și tehnologiile de aplicare a cantului. KAM7+ Rapid, prezentată de noi anul trecut în premieră la BIFE-SIM 2022, este o mașină de aplicat cant cu aplicabilitate foarte mare, prin faptul că printr-o mașină de cant, putem realiza 3 operații: 

  • aplicare cant pe muchie dreaptă;
  • aplicare cant pe muchie parțial înclinată la 45˚;
  • căntuire pe muchie înclinată la 45˚;

Toate acestea la viteze de lucru foarte mari și rezultate excelente. 

A doua mașină de aplicat cant automată industrială prezentată la LIGNA 2023 de către Lohmeyer a fost KAM795IQ, un agregat cu adevărat industrial, caracterizat prin viteze mari de lucru, structură masivă și stabilă, componente de calitate superioară și suport software / hardware extins. Utilajul oferă posibilitatea utilizării adezivului de tip EVA și PUR. O mașină de aplicat cant ce poate concura cu utilaje similare de renume, la prețuri cu mult mai mici, dar cu rezultate excelente.

Un produs de top, adresat producătorilor sau prestatorilor de servicii ce doresc un utilaj ce permite o mare capacitate de producție. 

Concluzie

Interesul foarte mare al vizitatorilor pentru soluțiile prezentate de către partenerii și furnizorii noștri, pe parcursul celor 4 zile de târg, ne-a întărit convingerea că avem parteneri puternici, corelați și conectați cu tehnologiile de vârf. 

Cuvinte precum automatizare a fluxurilor de producție, siguranță în exploatare, productivitate sporită, eficientizare energetică, Web 3.0, IoT, big data & analytics, AR și VR vor deveni importante pentru cei ce doresc o carieră în această industrie în continuă schimbare. 

Va fi ușor? Cu siguranță nu. Dar ce putem spune cu certitudine este faptul că va fi un capitol extrem de interesant și provocator. Iar noi suntem alături de cei ce doresc un partener sustenabil și profesionist la un cost accesibil pentru piața românească. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *