Ghiduri

Ghidul complet al mașinilor de căntuit – alegerea potrivită pentru finisaje perfecte

Ghidul complet al mașinilor de căntuit - alegerea potrivită pentru finisaje perfecte la Danibrum

Căntuirea reprezintă un proces esențial în producția de mobilier din PAL, MDF și HDF, având multiple roluri în asigurarea aspectului, durabilității și calității generale a pieselor de mobilier. 

Aspectul estetic și finisajul plăcilor este în strânsă legătură cu durabilitatea și rezistența mecanică  a plăcilor ce vor constitui ulterior piesele de mobilier dorite. 

Mașinile aplicat de cant automate sunt utilajele ideale pentru aplicarea corectă și optimă a cantului pe plăcile de prelucrat. Din perspectiva unui producător, aplicarea cantului trebuie să fie ușor de realizat, rapidă și rezultatul obținut să poată fi utilizat o lungă perioadă de timp, în condițiile optime oferite de producător clienților. 

De ce sunt importante mașinile de căntuit?

Mașina de căntuit este un utilaj esențial într-un atelier sau fabrică de producție mobilier din PAL, MDF și HDF. Indiferent dacă vorbim de producție de serie sau 4 bucătării pe lună, ai nevoie de o mașină de aplicat cant. Să ne imaginăm că mergem la montajul unui dressing care nu are aplicat cant pe marginile plăcilor. Cu siguranță clientul nu va accepta comanda, deoarece pe lângă aspectul neprofesional, marginile plăcilor din PAL de exemplu, pot deveni periculoase deoarece sunt tăioase. 

Chiar dacă în esență toate mașinile de aplicat cant fac același lucru, aplică folie cant, diferența între ele este constituită din viteza de avans și prezența sau absența anumitor grupuri din componența utilajului. 

Care sunt principalele caracteristici ale unei mașini de căntuit?

Atunci când dorești să achiziționezi o mașină de căntuit, trebuie să urmărești câteva aspecte. 

  1. Brandul utilajului – un brand cunoscut îți oferă posibilitatea să cauți și să citești opinii a celor care au deja utilajul pe care tu îl cauți. La fel de important este și faptul că un brand sau dealer cu experiență îți va oferi punere în funcțiune profesională și cel mai important instruire tehnică pentru personalul care va utiliza utilajul. DANIBRUM oferă servicii de consiliere și service remote, prin intermediul video conferințelor, tocmai pentru a facilita degrevarea rapidă a fluxului de lucru. 
  2. Viteza de lucru – cu cât viteza de lucru este mai mare, cu atât vei lucra mai rapid și mai eficient. În funcție de mărimea societății tale, există diferite modele de mașini de aplicat cant. Nu uita!, pentru a beneficia de vitezele maxime de lucru a mașinilor de cant, trebuie să respecți indicațiile oferite de furnizorul ales de tine. Tipul adezivului sau temperatura ambientală sunt 2 elemente care joacă un rol important în aplicarea corectă a cantului la viteze de lucru optime.
  3. Service-ul și mentenanța – dacă ai ales un utilaj profesional pe care îl vei utiliza corespunzător, service-ul și mentenanța vor fi două elemente care se vor realiza anual. Gândește-te la ITP-ul pe care trebuie să îl faci autoturismului la 1 sau 2 ani. Totuși, în cazul în care ai o situație de urgență și mașina nu mai funcționează, este important ca furnizorul să intervină prompt pentru a soluționa problema. Stocul de piese de schimb joacă un rol vital, de aceea DANIBRUM investește constant sume de bani generoase pentru a avea un stoc de piese complet și a preveni blocaje în producție datorate timpului de livrare mare al acestora către client. Departamentul intern de piese și consumabile reprezintă un alt factor care evidențiază grija furnizorului pentru clienții săi. 

Tipuri de mașini de căntuit

În funcție de dimensiunea afacerii tale, există soluții pentru fiecare etapă în care te afli. Oferta este una foarte variată, oferind posibilitatea achiziționării unei mașini de aplicat cant și micilor producători, care abia pornesc pe drumul producție de mobilă din panouri. 

Mașini de aplicat cant automate

​​Mașinile de aplicat cant automate sunt echipamente utilizate de atelierele medii, mari și fabrici în producția de mobilă și prelucrarea panourilor de lemn pentru aplicarea canturilor pe marginile acestora. Aceste mașini oferă o soluție rapidă și eficientă pentru finisarea și protejarea marginilor panourilor, folosind materiale precum melamină, PVC, ABS sau furnir.

Aceste utilaje realizează toate operațiile automat, rezultatul fiind plăci gata de montaj.

Vitezele de avans sunt cuprinse între 10.3 m/ min și 24 m/min, acoperind cu succes nevoile unui atelier cu 1-2 angajați cât și a unei fabrici care lucrează în schimburi. CB Furniture este un producător de mobilier în serie din Bacău, care utilizează o mașină de aplicat cant industrială Lohmeyer KAM792IQ atașată unui flux de lucru intens, construit din mai multe echipamente sub umbrela aceluiași brand. 

Mașini de aplicat cant manuale

Aceste mașini sunt instrumente portabile folosite în aplicarea cantului pe marginea panourilor de PAL, MDF sau HDF. Ele oferă o soluție accesibilă în comparație cu utilajele automate, fiind potrivite pentru atelierele mici sau proiectele de bricolaj. 

De altfel ele pot fi folositoare pe șantier, atunci când apare necesitatea căntuirii unui reper suplimentar, oferind celui care montează avantajul finalizării rapide și sigure a montajului. Sunt ușor de utilizat și simplu de depozitat și transportat, datorită gabaritului redus. 

Mașini de aplicat cant semiautomate

Destinate atelierelor mici spre medii, aceste utilaje realizează un număr de operații automat, având una sau mai multe operații care necesită input-ul operatorului. De exemplu KAM115 realizează operațiile de adezivare, ghilotinare, presare și profilare pe lungime automat, tăierea la capete revenind în sarcina operatorului. 

Avantajele unei astfel de mașini semiautomate de căntuit se reflectă în costurile ei și în dimensiunile de gabarit, fiind potrivită pentru atelierele cu spațiu redus. Nu te lăsa păcălit totuși de capacitatea lor. Rezultatele unei mașini semiautomate corect setate pot fi mai bune decât rezultatele unei mașini industriale incorect utilizată. 

Cele mai frecvente greșeli în utilizarea mașinilor de căntuit

Una din cele mai frecvente greșeli în utilizare este chiar modul de utilizare al acestora de către operatori. Chiar dacă mașina doar aplică folie cant, operatorul trebuie să cunoască și să calibreze mai multe caracteristici pentru ca rezultatul să fie unul satisfăcător. Tipul cantului, temperatura de lucru a adezivului, grosimea cantului și a plăcii, temperatura ambientală etc. 

Nerespectarea indicațiilor oferite de furnizor cu privire la menținerea unui mediu curat, lipsit de deșeuri a compartimentelor care găzduiesc grupurile de lucru. 15 minute la finalul programului de lucru destinate suflării cu aer comprimat a compartimentelor vor îmbunătăți considerabil rezultatele obținute și durata de viață a agregatului. 

Supraestimarea capacităților constructive ale echipamentului. Poate că ai ales un utilaj mai convenabil ca preț, dar activitatea ta nu poate fi susținută de utilaj, fiind mai mult decât poate el duce. În acest caz, vei ajunge la burnout-ul echipamentului, într-un timp relativ scurt de timp, iar costurile finale vor fi mai mari decât dacă ai fi cumpărat un utilaj corelat cu nivelul de activitate prestat. 

Un alt caz este cel în care activitatea ta a crescut considerabil, dar mașina de aplicat cant a rămas aceeași. Chiar dacă acesta are parte de tratamentul de întreținere corect, capacitățile de producție rămân aceleași ca atunci când ai cumpărat-o. În acest caz este timpul să te orientezi spre un upgrade. 

Sfaturi utile pentru folosirea mașinilor de căntuit

Utilizarea corectă a mașinilor de aplicat cant în producția de mobilier face diferența între un produs final impecabil și unul mediocru. Totodată este important ca utilizarea să se facă în conformitate cu bunele practici oferite de producător pentru a elimina riscul producerii accidentelor de muncă. 

Instruirea adecvată a personalului este vitală pentru ca aceștia să înțeleagă procedurile de operare și siguranță. Aceste utilaje sunt echipamente cu un nivel de complexitate peste medie, din acest motiv oferim operatorilor serviciul de inițiere la punerea în funcțiune și consiliere ulterioară prin telefon. 

Reglarea mașinii în concordanță cu tipul de cant, adeziv și material utilizat. Chiar și 1 mm poate face o mare diferență care se va vedea cu siguranță în rezultatul final. Verifică presiunea rolelor, viteza de alimentare și adâncimea de tăiere pentru a se potrivi cu grosimea și tipul de material. 

Verificarea materialului și alimentarea uniformă a acestuia. Calitatea căntuirii poate fi afectată de impuritățile sau asperitățile prezente pe material. De asemenea acestea pot deteriora sculele tăietoare. Introducerea materialului în mașină trebuie realizată natural, fără a forța materialul, evitând astfel finisajele neuniforme sau, sau din nou, deteriorarea sculelor.

Întreținere, întreținere și din nou întreținere. Efectuează întreținerea regulată a mașinii, inclusiv curățarea și lubrifierea componentelor mobile. Acest lucru prelungește viața utilă a echipamentului și asigură funcționarea optimă.

Cum se întreține corect o mașină de căntuit?

  • Curățare regulată: după fiecare zi de lucru, îndepărtează resturile de adeziv, praf și particule fine. Cel puțin o dată pe lună efectuează o curățare intruzivă asupra tuturor grupurilor. 
  • Verificarea sculelor: periodic verifică starea sculelor tăietoare, pentru a sesiza orice fisură sau uzură excesivă, în special după o zi intensă de lucru. Acolo unde există probleme, înlocuiește sculele pentru a obține rezultate consistente.
  • Lubrifierea componentelor mobile: la fiecare punere în funcțiune sau vizită de mentenanță, tehnicienii noștri pun accentul pe lubrifierea constantă a tuturor grupurilor în mișcare. Mișcarea fluentă a acestora garantează un parcurs lin și previne coroziunea alături de alte defecțiuni care pot influența financiar negativ compania ta.
  • Verificarea sistemelor de siguranță: deși evident, am întâlnit multe cazuri în care aceste sisteme erau obturate sau eliminate. Pe lângă faptul că garanția se anulează în momentul în care alegi să elimini un sistem de siguranță, crești semnificativ riscul de accident de muncă. Poate tu știi că un limitator de siguranță al unei uși este obturat, dar un nou coleg nu știe, iar din curiozitate deschide acea ușă. Fii responsabil!
  • Revizii periodice: programează revizii periodice efectuate de personal specializat. Aceste revizii pot depista și corecta probleme pe care operatorul nu le observă, asigurând funcționarea continuă și eficientă a agregatului. 

Mașinile de aplicat cant sunt utilaje complexe, care necesită training specializat și atenție sporită în utilizare. Rezultatele finale sunt corelate cu atenția la detalii și dorința de îmbunătățire a operatorilor. Pentru celelalte situații există DANIBRUM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *