Articole de Blog

Frezarea lemnului: Ce tip de mașină de frezat alegem?

Frezarea lemnului: Ce tip de mașină de frezat alegem? la Danibrum

Frezarea lemnului: Ce tip de mașină de frezat alegem?

Frezarea este una dintre etapele principale pentru prelucrarea lemnului de calitate. Atelierele specializate în domeniul tâmplăriei pot realiza materiale finite, rezistente și cu un aspect aparte si datorită utilajelor din noile generații.

O mașină de frezat Date tehnice performante garantează cele mai bune rezultate. Consultă ghidul prezent și află ce tip de mașină de frezat este potrivită pentru proiectele tale!

Cuprins: 

1. Ce înseamnă procesul de frezare

1.1 Care sunt tipurile de freze pentru lemn

1.2 Poziția arborelui

1.3 Destinația și scopul mașinii de frezat

2. Mașina de frezat CNC

3. Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de tipul de bază

3.1 Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de puterea de frezare

3.2 Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de viteza maximă de frezat

3.3Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de adâncimea maximă de frezat

3.4 Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de metodele de frezare

4. Frezarea în sensul avansului

4.1 Frezarea contra avansului

5.Prelucrarea lemnului în funcție de instrumentele de frezare

Ce înseamnă procesul de frezare

Frezarea este un proces de așchiere cu ajutorul unor utilaje clasice sau moderne ce conțin o piesă rotativă denumită freză. Aceasta este o sculă elementară pentru procesul de așchiere, formată din mai multe tăișuri pentru prelucrarea suprafețelor de lemn plane sau profilate în diferite forme. Există mai multe tipuri de freze ce pot fi folosite pentru proiectele de tâmplărie.

Procesul de frezare pentru prelucrarea lemnului diferă în funcție de scopul și rezultatul dorit în urma acestuia.

Modalitățile principale de așchiere la frezare sunt:

 • adâncimea de așchiere;
 • avansul de așchiere;
 • viteza de așchiere;

Care sunt tipurile de freze pentru lemn

Operațiunile pe care le pot realiza frezele sunt: de găurire, de alezare, de strunjire și de frezare. Există numeroase modele de freze pentru prelucrarea lemnului în funcție de anumite trăsături: poziția arborelui, scopul frezei, gradul de automatizare, regimul utilizat: semiprofesional sau profesional.

Poziția arborelui

 • Mașina de frezat cu axul rotativ în poziție verticală. Această mașină este potrivită atât pentru atelierele mici, de hobby pentru a crea decorațiuni, cât și pentru atelierele semiprofesionale, profesionale și fabrici, pentru a realiza obiecte si piese de mobilier de dimensiuni mari.
Frezarea lemnului: Ce tip de mașină de frezat alegem? la Danibrum
 • Mașina de frezat cu axul rotativ în poziție orizontală. Acest tip de freză  cu o axă orientată paralel cu masa este utilizată în lucrări de înaltă precizie pe suprafețe plane simple, conice sau suprafețe înclinate, fante, suprafețe încastrate și profile.
 • Mașina de frezat cu mai multe axe rotative. Utilajul cu mai multe axe rotative este specializat pentru atelierele de tâmplărie în care se realizează mai multe operațiuni pe un singur aparat. Mașina de frezat în coordonate ATC Rotary 4×1 ce poate realiza prelucrări complexe. Utilajul poate prelucra obiecte de dimensiuni mari precum usi de lemn sau chiar fronturi de mobilier din lemn, dar și elemente rotunde cum ar fi baluștri sau coloane, datorită strungului atașat pe batiul routerului CNC.
Frezarea lemnului: Ce tip de mașină de frezat alegem? la Danibrum

Mașina de frezat CNC

Mașina de frezat lemn CNC este dotată cu un sistem modern, automatizat de schimbare a sculelor și a vitezelor. Ea este prevăzută cu ghidaje potrivite pentru axe, iar mișcările acesteia sunt controlate electronic.

O freză CNC asigură o precizie și o productivitate crescută, într-un timp restrâns. Datorită unui software încorporat, măsurătorile și acțiunile pot fi salvate, etapele fiind repetate fără a trece iar prin procesul de proiectare și calcul.

Datorită tehnologiei avansate, există mașini de frezat CNC cu 3 axe ce permit prelucrarea pieselor mari de lemn la cea mai bună calitate. Acestea sunt compatibile cu mai multe programe de software (MACH3, Aspire, Vectric) etc

Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de tipul de bază

Pentru a prelucra lemnul, există 3 tipuri de bază pentru mașini de frezat.

 • Mașină de frezat fixăAcest tip de freză are o construcție solidă, toate angrenajele, motorul, axul, masa mobilă etc sunt încastrate într-un șasiu solid, procesul de frezare realizându-se eficient și exact. În cazul acestui tip de masina de frezat, lemnul trebuie manevrat de operator.
 • Freza fixă și mobilă. Freza mixtă este excelentă pentru atelierele de tâmplărie de la hobby până la ateliere semiprofesionale. Prelucrarea reperelor se va realiza rapid, datorită mobilității, însă pot apărea dezavantaje datorate erorii umane în utilizare. Această freză mai poartă denumirea de oberfreză.
 • Mașina de frezat în 3 sau mai multe coordonate. Denumită și router CNC, acest utilaj este cel mai complex dintre cele enumerate mai sus, deoarece funcționează acționat de un software, iar comenzile sunt operate de către un calculator. Acest lucru facilitează precizia milimetrică, erorile fiind eliminate. Unul din avantajele principale este reprezentat de faptul că poate realiza același proiect, de multiple ori, cu exactitatea unui ceas elvețian. Deși procesul de utilizare este mai complex față de frezele clasice, instruirea și învățarea atât a părții software cât și hardware se poate realiza rapid, prin intermediul tutorialelor video prezente pe canalul nostru de Youtube cât și alte surse gratuite disponibile pe internet.

Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de puterea de frezare

Puterea unei freze pentru lemn diferă în funcție de regimul pentru care dorești să o folosești. Dacă vrei un aparat de frezare pentru hobby-uri și pentru utilizarea acestuia din când în când, poți opta pentru o putere cuprinsă între 300 – 2200 W.

Pentru un atelier de dimensiuni mici până la dimensiuni comerciale, exista o plajă largă de modele de diferite puteri: de la 1 kW până la peste 15 kW.

Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de viteza maximă de rotație a axului frezor

Viteza maximă depinde de proiectul la care lucrezi și de rezultatul dorit. În medie, valorile maxime se încadrează între 1800 și 24000 rotații pe minut. Bineînțeles, nu toate mașinile de frezat au puterea maximă cuprinsă în aceste valori, deoarece, acest aspect depinde de regimul de lucru: hobby, semiprofesional sau profesional. Cel din urmă are nevoie de o viteză de rotație mult mai mare, spre deosebire de celelalte două categorii.

Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de adâncimea maximă de frezat

Pentru ca, în urma prelucrării lemnului, rezultatul să fie cel dorit, adâncimea trebuie reglată corect. Sculele profesionale vor oferi proiectelor tale o precizie și o performanță ridicată. Capul frezor și masa de frezare ajută la reglarea unei adâncimi optime pentru lemn. Aceasta este determinată de viteza de avans, menționată anterior. Viteza nu trebuie să depășească adâncimea maximă. Există aparate care au o adâncime cursă maximă de minim 5mm până la peste 70mm. (cifre puse derizoriu)

Alegerea unui utilaj de tâmplărie în funcție de metodele de frezare

Procedeele de lucru ale unei freze, precum debitarea, degrosarea, canelarea sau frezarea, depind de sensul în care se deplasează scula așchietoare și piesa de prelucrat. Există două categorii de avans:

Frezarea în sensul avansului

Freza se mișcă în același sens cu lemnul, iar dinții mașinăriei urcă pe material. Această metodă este mai bună datorită modului în care aparatul intră în contact cu așchiile. Acestea nu se depun pe suprafața lemnului, ci zboară în afara lui. Zona se menține curată, iar așchiile nu trebuie îndepărtate.

Utilajele de ultimă generație asigură o finisare superioară a materialului, fără ca scula să se supraîncălzească în timpul lucrului.

Frezarea contra avansului

Frezarea în sensul avansului este cea mai răspândită metodă în atelierele de tâmplărie, fiind considerată cea mai eficientă. Dinții frezei se mișcă în sensul opus de deplasare al lemnului. Acest procedeu este potrivit pentru piesele de material mai dure. Așchiile sunt subțiri la bază și groase spre vârf, spre deosebire de frezarea în sensul avansului, unde așchiile sunt groase la bază.

Prelucrarea lemnului în funcție de instrumentele de frezare

Cuțitele mașinii de frezat sunt instrumentele esențiale în procesul de frezare. Un lemn de calitate, prelucrat conform proiectelor de tâmplărie, se datorează acestor elemente. Prin alegerea potrivita a capetelor de freză, rezultatul final va fi cel dorit.

Cuțitele de frezare pot avea lama verticală, înclinată sau în spirală. Dintre numeroasele tipuri disponibile în comerț, cele mai utilizate sunt:

 • Cuțitele canelare. Cuțitul de frezare cu canelură permite crearea unui șanț ornamental pe suprafața lemnului. Acestea pot fi:
  • Drepte – pentru a crea o canelură dreptunghiulară;
  • Filet în forma de „U” – pentru a crea o canelură cu modelul literei „U”;
  • Filet în formă de „V” – folosit pentru imitații de sculpturi și pentru forme decorative;
  • Filet în formă de „T” – cunoscute și sub numele de „coadă de rândunică”.
 • Cuțitele cu lama pe margine. Capătul este echipat cu un rulment ce face posibilă tăierea capetelor și a marginilor bucăților de lemn. Datorită acestora, se pot crea:
  • linii drepte – speciale pentru capete plate și configurații rotunjite;
  • cap pilat – potrivit pentru forme curbe sau plane;
  • cap conic – ideal pentru plafoane decorative sau piese de mobilier cu forme rotunde;
  • cap filet – creează pereți rotunjiți;
  • cap de bucle – are o structură capabilă să proceseze suprafețe mari de lemn;
  • cap semirod – piesa de prelucrat ia forma unei tije în timpul procesului de prelucrare al lemnului;
  • cap spiral – seamănă cu un burghiu în spirală.

Cuțitele de frezare sunt materiale consumabile. Pentru ca durata lor de viață să fie mai lungă, asigură o curățare optimă după fiecare utilizare. Periodic, lubrifiază rulmentul de susținere cu soluții speciale pentru o funcționare îndelungată a capetelor.

Procesul de prelucrare a lemnului cu o mașină de frezat ce are funcții de ultimă generație garantează rezultate perfomante. Dacă atelierul tău are nevoie de un utilaj de frezare de calitate sau automatizat, consultă informațiile cu privire la caracteristicile mașinii alături de o echipă de profesioniști în domeniu. Astfel, vei beneficia de cea mai bună aparatură de frezare pentru proiectele de tâmplărie.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *