Într-un domeniu unde automatizarea devine un aspect urmărit de majoritatea producătorilor, indiferent de nivelul sau dimensiunea afacerii lor, mașina de frezat lemn a pierdut din notorietatea consacrată. Istoric, acest utilaj își are originea în secolul al XVI – lea, în timpul Renașterii, când primele forme primitive ale mașinilor de frezat au fost utilizate pentru prelucrarea efectivă a lemnului. Desigur, pe parcursul timpului acestea s-au dezvoltat din punct de vedere tehnic, făcând saltul major către automatizare prin intermediul controlului numeric computerizat (CNC).
Importanța unei mașini de frezat în prelucrarea lemnului
Chiar dacă un router CNC este superior unei mașini de frezat manuale, cele din urmă joacă un rol esențial în realizarea unei game variate de produse din lemn. Mașinile de frezat sunt echipamente de sine stătătoare, care acționează o freză al cărui profil elimină material conform modelului ales. Fiind echipamente comune și ușor de utilizat, ele se regăsesc în majoritatea atelierelor pentru prelucrare lemn, în special al celor care prelucrează lemn masiv.
Care sunt principalele caracteristici ale unei mașini de frezat lemn?
Adaptabilitatea ridicată – în funcție de activitatea și proiectele pe care le ai în portofoliu, există o mașină de frezat potrivită. De la hobby la industrial, ai o plajă largă de modele și prețuri. În plus, posibilitățile nenumărate de modele disponibile pentru freze, asigură prelucrări din cele mai complexe.
Învățare rapidă – fiind un utilaj clasic, utilizarea lui este intuitivă și foarte ușor de însușit, comparativ cu un router CNC. Atenție! totuși la elementele de siguranță în utilizare. Un utilaj cu scule tăietoare trebuie utilizat cu atenție sporită și responsabilitate.
Producție unicat – obiectele unice au, în general, un cost de vânzare mai mare, prin prisma unicității lor.
Costuri accesibile – în comparație cu un router CNC, costurile unei mașini de frezat sunt mai mici.
Principalele tipuri de mașini de frezat lemn
Mașina de frezat lemn este un utilaj care are o variatate mare de modele, pentru diferite aplicații. La prima vedere acest lucru este copleșitor, însă no te putem ajuta să alegi exact modelul de care ai nevoie. Mai jos prezentăm pe scurt câteva din cele mai importante modele.
Mașini de chertat (frezat la capete)
Așa cum spune și titlu, acest tip de freză este utilizat pentru a crea forme și profile la capetele pieselor din lemn. Ele pot fi folosite pentru a freza caneluri, crestături, tăieri, ferestre sau modele speciale la capetele pieselor. Ele pot avea în componența lor freze rotative sau alte unelte tăietoare.
Mașini de frezat cu ax superior (oberfreză)
Acestea sunt utilizate pentru efectuarea operațiunilor de frezarea, tăierea și modelarea suprafeței materialului. Principial, ele funcționează ca un router CNC, diferența constând în faptul că unitatea de frezare rămâne nemișcată, iar operatorul manevrează materialul de prelucrat în concordanță cu modelul vizat.
Mașini de frezat cu lanț
Folosite în principal la producția de uși, acest model funcționează prin acționarea unui lanț cu dinți tăietori. Acestea realizează locașuri pentru broască, șilduri, balamale etc. Sunt eficiente prin rapiditatea și acuratețea cu care lucrează.
Mașini de frezat în coadă de rândunică
Cu siguranță o dată în viață ai văzut o îmbinare în coadă de rândunică. Această frezare se realizează de un utilaj special conceput pentru asta. Este nevoie de o sculă de frezare specifică, iar acționarea se poate realiza manual dar și semiautomat.
Mașini de frezat în dinți
Folosite pentru frezarea la capete a materialelor lemnoase, acestea fac parte dintr-un flux de producție complex. După profilarea în dinți, piesele sunt introduse în prese pentru îmbinarea în dinți, construind astfel grinzi, panouri sau alte elemente îmbinate în dinți.
Mașini de frezat clasice
Mașinile de frezat clasice au în componența lor un ax vertical, pe care se atașează o freză cu diferite profile de așchiere. Unele modele pot prelucra la unghi înclinat cu diferite turații de lucru. Nivelul de calitate al reperelor realizate este corelat cu construcția generală a mașinii.
Tehnici și sfaturi pentru utilizarea unei freze lemn
În pofida faptului că instruirea operatorilor cu privire la utilizarea mașinilor de frezat este mai rapidă, aceasta necesită câteva cunoștințe elementare.
Setarea corectă a vitezei și a adâncimii de tăiere pentru mașina de frezat
Setările trebuie să fie realizate în concordanță cu tipul de freză folosită, de materialul prelucrat și de operațiunea executată.
Viteza de rotație recomandată de producătorul frezei trebuie respectată din norme de siguranță. În general vitezele pentru prelucrarea lemnului sunt mai mari, de aceea este important să fie respectate indicațiile producătorilor frezei și mașinii de frezat.
Adâncimea de tăiere este influențată evident de grosimea materialului și de operațiunea dorită. Pentru o tăiere eficientă, adâncimea de tăiere trebuie să fie mai mică decât diametrul frezei. În cazul în care adâncimea este mai mare, este necesar să frezăm în mai mulți pași, pentru a preveni suprasolicitarea frezei și a mașinii.
Înainte de a prelucra piesa finală, testează setările realizate pe un material similar de test. În acest mod vei putea ajusta viteza și adâncimea de tăiere pentru o prelucrare optimă.
Alegerea frezei pentru lemn potrivite pentru diferite operații de prelucrare
Alegerea frezei este condiționată de tipul de operațiune pe care dorești să îl faci. De cele mai multe ori, chiar utilajul te ajută să îți dai seama ce fel de freză trebuie să folosești (coadă de rândunică, frezare în dinți, lanț de frezare etc).
În cazul mașinilor de frezat clasice, varietatea frezelor este mai mare și depinde de modelele pe care dorești să le aplici materialului prelucrat.
Nu uita să verifici diametrele permise de utilaj cât și capacitățile tehnice ale acestuia, pentru a știi cu exactitate dacă o anumită freză poate fi folosită la capacitate maximă.
Tehnici de siguranță și protecție personală în timpul utilizării frezei de lemn
Utilizarea unei mașini de frezat manuale poate fi periculoasă, dacă nu se respectă măsurile adecvate de siguranță.
Utilizarea ochelarilor și a căștilor de protecție auditivă sunt elemente obligatorii în frezare.
Vitezele de rotație și adâncimea de frezare trebuie atent corelate pentru a avea rezultate optime, realizate în deplină siguranță.
În general, frezați împotriva direcție de rotație a frezei pentru a evita riscul de smulgere a materialului.
Utilizarea frezei cu două mâini, în ceea ce privește alimentarea cu material. În cele mai multe cazuri, un dispozitiv de avans mecanic vă poate facilita alimentarea semi-automată, în siguranță.
Evitați utilizarea accesoriilor de vestimentație largi, ceasuri, mănuși, coliere, salopete care au curele etc. Acestea pot intra în freză, iar rotațiile rapide vă pot trage direct în sculele tăietoare.
Se spune că poți identifica un tâmplar profesionist dacă are lipsă cel puțin 1 deget. Te asigurăm că există tâmplari profesioniști cu toate degetele atașate, iar dacă respecți indicațiile oferite de producători și cele de bun simț, tu poți fi unul dintre ei. Dacă ai senzația că ceva nu este în regulă, oprește-te, analizează și convinge-te că totul este pregătit pentru lucru. 5 minute în plus pot face diferența.
Concluzii
În concluzie, mașina de frezat normală joacă un rol esențial în prelucrarea lemnului pentru atelierele mici, hobiști și producția de serie. Aceasta oferă flexibilitate, control și posibilitatea de a crea piese unice și detaliate cu efort manual, la costuri relativ reduse.
Înainte de a achiziționa un astfel de utilaj, fă-ți datoria de cumpărător implicat și cercetează piața amănunțit, punând întrebări atât furnizorilor de utilaje cât și celor care deja lucrează pe un astfel de echipament.