Articole de Blog

Este pentru tine prelucrarea lemnului?

Este pentru tine prelucrarea lemnului? la Danibrum

DIY înseamnă „Do It Yourself” – “Fă singur”. Se referă la practica de a crea, repara sau modifica ceva de unul singur, mai degrabă decât de a angaja pe altcineva să o facă. DIY poate fi aplicat la o mare varietate de sarcini, inclusiv îmbunătățirea casei, crafting, gătit și multe altele. Democratizarea informației a făcut ca oricine are simț practic, din orice domeniu, poate să creeze diferite elemente din lemn. Fie că ai lucrat sau nu cu lemnul, acesta poate fi modelat și de mâinile tale.

Realizarea de proiecte de tip DIY nu mai este o necunoscută a zilelor noastre. Poate că singurele necunoscute la acest moment sunt softurile sau dispozitivele care să ne ajute să realizăm anumite lucruri mai rapid și pe cât posibil cât mai aproape de realul produselor comerciale. Pentru a veni în sprijinul iubitorilor de proiecte realizate în regie proprie, am întocmit o listă de sfaturi pe care le poți implementa chiar și tu.

Desigur, pentru diferitele situații casnice este suficient să ai o trusă de unelte manuale care vor fi potrivite în majoritatea cazurilor. Cu cât ai mai puține unelte pentru o operațiune, cu atât mai inventiv vei deveni. 

Dacă totuși, ai trecut la următorul nivel și lucrurile uzuale au devenit simple, poate este timpul să investești mai mult timp în hobby-ul prelucrării lemnului. Elemente de design cum ar fi riflajele, plintele, tocătoare sau alte elemente simple pot fi realizate într-un spațiu redus, iar rezultatele vor fi întotdeauna cele mai bune, doar tu le-ai făcut, nu-i așa? O mașină combinată, o freză, un exhaustor, un circular nu mai sunt utilaje greu de procurat, dar pot ușura munca considerabil, chiar și la nivel de hobbyist. 

Folosește dispozitive moderne pentru realizarea de machete sau produse finite

For the bold ones, există întotdeauna posibilitatea unei miniautomatizări, chiar și la nivelul DYI, referindu-ne aici la routerele CNC de mici dimensiuni. 

Pentru realizarea unor anumite obiecte pe care să le folosești în proiecte DIY un router CNC este o adevărată mină de aur. Deși este un utilaj de dimensiuni mici, el poate să îți ofere câteva caracteristici foarte utile în ceea ce privește varietatea de proiecte ce pot fi realizate, și avantaje la nivel de acuratețe a realizării produsului. Având softuri intuitive și ușor de învățat, poate deveni jucăria ta preferată într-un timp scurt. Practic, un astfel de produs este util într-o gamă amplă de domenii, de la frezare la găurire sau de la gravare la tăiere. Un router de acest tip poate funcționa pe lemn sau pe plastic sau pe aproape orice tip de suprafețe, singura condiție este să consulți cu atenție specificațiile oferite de producător cu privire la freze, viteze de lucru, viteze de avans etc.  

Tehnologia CNC a devenit accesibilă chiar și pentru pasionații de tâmplărie. Libertatea pe care o oferă un astfel de utilaj alături de numărul mare de operațiuni și proiecte care pot fi realizate cu el, poziționează acest tip de utilaj în topul preferințelor. 

Fiind utilaje ce operează cu precizie deosebită, ele oferă o nouă dimensiune în realizarea de proiecte în regie proprie tocmai datorită multiplelor opțiuni. 

Folosește întotdeauna materiale calitative

Indiferent de tipul proiectului de care te apuci, îți recomandăm să ai în vedere calitatea materialelor. Lemnul trebuie să fie sănătos și curat, pentru că mai apoi să nu întâmpini dificultăți în prelucrare. Vopseaua trebuie să fie de calitate, pentru a nu te chinui cu aplicarea în mai mulți pași și implicit cu mici incidente ce derivă din acest lucru. Spre exemplu, dacă vopseaua nu este de calitate, ea se va usca greu, iar straturile succesive de vopsea se pot umfla sau pot crăpa. Pentru proiectele ce includ oțel alege un oțel calitativ, durabil și rezistent, mai ales dacă vorbim despre produse care ar trebui să deservească greutăți mari, așa cum sunt mesele, etajerele sau dulapurile.

Ia în calcul tendințele moderne

Un proiect DIY trebuie să aibă în permanență și o corelație cu tendințele actuale. Degeaba realizezi un proiect dacă acesta nu aduce nimic nou sau dacă este realizat din materiale vechi, necalitative. Ia în calcul utilizarea unor produse bune, gândește-te la posibilitățile de prelucrare a acestora și realizează proiecte care cu adevărat aduc un strop de nou. Vei vedea că stima ta de sine va crește atunci când lucrarea ta va fi apreciată, iar acest lucru îți va da senzația că poți merge mai departe indiferent ce urmează. 

Urmărește tutoriale pentru a-ți dezvolta abilitățile

Se poate întâmpla că unele lucruri să nu îți fie cunoscute deloc sau pe unele s-ar putea să nu le stăpânești pe deplin iar aici intra în calcul documentarea. Este nevoie de câteva eșecuri pentru a învăța cum să nu mai greșești în general, însă există și situații în care poți evita acest lucru învățând din greșelile altora. Urmărește așadar tutoriale sau citește materiale în care sunt explicate noțiunile pentru a înțelege cât mai bine ce ai de făcut în funcție de tipul proiectului tău sau de etapele de realizare ale acestuia. 

Cu siguranță orice proiect DIY este mai valoros decât orice altceva prin prisma faptului că acesta prinde practic viață în mâinile tale. De aceea, pentru a fi sigur de reușita proiectelor tale, ia în calcul aceste sfaturi și pornește cu curaj în aventura creativității pentru că în final aceasta să fie răsplătită cu o reușită. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *