Articole de Blog, Ghiduri

Diferențele între mașina de calibrat și mașina de șlefuit cu tambur

Diferențele între mașina de calibrat și mașina de șlefuit cu tambur

Mașina de calibrat VS Mașina de șlefuit cu tambur

Dacă lucrezi în domeniul prelucrării lemnului masiv, cu siguranță ai lucrat sau auzit de unul dintre aceste utilaje: mașina de calibrat și mașina de șlefuit cu tambur.

Ambele mașini fac o treabă excelentă,  dar există diferențe care o pot face pe una mai potrivită pentru proiectul tău decât pe cealaltă. În acest articol vom explica, pe scurt, diferențele între cele două utilaje de șlefuit, pentru a vedea care dintre ele este potrivită pentru nevoia ta.

Mașina de șlefuit cu tambur

Mașinile de șlefuit cu tambur sunt utilaje pentru prelucrarea lemnului, puternice care sunt folosite uzual în șlefuirea lemnului și a plasticului. Dimensiunile lor variază de la unelte portabile, de mână, până la echipamente mari care sunt operate folosind mese extensibile și tamburi ce permit montarea unui număr mare de granulații a hârtiei abrazive.

Utilizatorii folosesc aceste utilaje pentru a realiza diferite operații de șlefuire rapid și eficient. Tamburul este confecționat din material abraziv cum ar fi oxid de aluminiu, zirconiu, carbură de siliciu sau are material abraziv atașat pe el. Tamburii de șlefuit cu hârtie detașabilă, au de obicei o funcție de prindere pentru a permite schimbarea rapidă a hârtie abrazive, în funcție de granulația dorită.

Tamburii de șlefuire cu lățimi cuprinse între 400 mm și 970 mm sunt capabili, printr-o singură trecere, de o șlefuire și eliminare a materialului mai eficientă. De exemplu, funcționează rapid pe podele care necesită șlefuire puternică pentru a îndepărta zgârieturile adânci sau pe cele cu pete sau finisaje care trebuie îndepărtate complet.

Cu o mașină de șlefuit cu tambur cu stand propriu, operatorul folosește ambele mâini pentru introduce materialul de prelucrat în utilaj. Aceste mașini sunt de obicei instalate pe propriul suport pentru a asigura stabilitatea în timpul utilizării, iar unele sunt echipate cu un atașament de reținere a prafului sau un sistem de aspirare a prafului. Sistemul de exhaustare protejează operatorul de deșeurile rezultate și reduce gradul de murdărie din atelier, stocând rumegușul în saci sau alte sisteme colectoare.

Argumente PRO mașini de șlefuit cu tambur:

 • Ieftin.
 • Amprentă mică, ceea ce le face mai portabile și mai ușor de gestionat.
 • Mai simplu de utilizat și întreținut în comparație cu mașinile de calibrat. Există mai puține piese în mișcare, ceea ce facilitează întreținerea.
 • Deoarece rolele de fixare sunt atât de apropiate una de cealaltă, este potrivit pentru piesele mai mici.

Argumente CONTRA mașini de șlefuit cu tambur:

 • Este nevoie de mai mult timp pentru a schimba banda abrazivă.
 • Timpul de schimbare a hârtiei abrazive încurajează utilizarea mai rară a diferitelor trepte de granulație.
 • Adâncime mai mare a zgârieturilor face necesară finisarea cu un șlefuitor orbital, crescând timpul de prelucrare.
 • Cu o suprafață mai mică, hârtia abrazivă se uzează mai repede.
 • Pe un tambur se poate forma o dâră de rășină din cauza liniilor de lipici. Când se întâmplă acest lucru, tamburul nu va șlefui și va apărea un semn de arsură.
 • Mașinile de șlefuit cu tambur nu includ plăci, iar din perspectiva multor lucrători profesioniști în lemn, acest lucru limitează sever funcționalitatea.

Mașinile de calibrat

În atelierele moderne, mașina de calibrat este cea mai frecvent utilizată, deoarece este în general mai versatilă și mai ușor de folosit. De asemenea, nu necesită un proces complex de pregătire a utilajului pentru a funcționa, spre deosebire de mașinile de șlefuit cu tambur.

Mașinile de calibrat sau mașinile de șlefuit cu bandă lată, își derivă numele de la faptul că benzile de șlefuit pot fi înfășurate în jurul a doi tamburi. Tamburul din spate este alimentat de un motor electric, în timp ce tamburul din față se învârte liber. Odată pornit, este folosit în mod obișnuit pentru a aplatiza materialul de lemn la grosimi specifice.

Mașinile de calibrat se pot folosi atât cu lemn masiv, cât și plăci compozite, cum ar fi MDF și placaj. Transportorul de cauciuc va transporta materialul de prelucrat prin mașină, în timp ce banda abrazivă mare îndepărtează materialul din partea de sus.

Spre deosebire de mașinile de șlefuit cu tambur, mașinile de șlefuit cu bandă au o pârghie de eliberare a tensiunii care permite să glisăm și să scoatem curele de șlefuit relativ rapid, astfel încât să nu existe întreruperi prelungite ale liniei de producție sau programului. Ca un avantaj suplimentar, multe modele au un buton de reglare a urmăririi care ține banda mereu la mijloc.

Argumente PRO mașină de calibrat:

 • Modificările abrazive se fac mult mai rapid, susținând eficiența.
 • Este mai ușor să utilizați mai multe schimbări de granulații pe fiecare proiect, permițând o mai mare versatilitate.
 • Suprafața mai abrazivă înseamnă o încărcare mai mică și o tăiere consistentă.
 • Mașină de șlefuit cu bandă lată va lăsa zgârieturi lungi, dar relativ puțin adânci. Procesul de acoperire a acestor zgârieturi va fi mult mai ușor cu un șlefuitor orbital și va dura mult mai puțin.
 • Unele mașini de șlefuit cu bandă lată sunt dotate cu patine palpatoare grafitate, care este folosită pentru a oferi materialului finisajul final înainte de a utiliza un șlefuitor orbital sau de a impregna suprafața.

Argumente CONTRA mașină de calibrat:

 • Mai scumpe decât mașinile de șlefuit cu tambur.
 • Amprentă mai mare – nu este la fel de ușor de mutat dintr-un loc în altul.
 • Cerințele de colectare a prafului sunt mai mari datorită designului și funcționării mai rapide.
 • Mai complex de întreținut, deoarece mașinile de șlefuit cu bandă lată au mai multe părți mobile.
 • Spațiu mai mare între rolele de susținere, astfel încât piesele mai mici trebuie să se desfășoare cap la cap.
 • Pentru ca mașinile de șlefuit cu bandă lată să reziste mai mult, au nevoie de îngrijire și atenție suplimentară. În comparație cu șlefuitoarele cu tambur, acestea au părți mai delicate, cum ar fi banda abrazivă și patina palpatoare grafitată.

Ce mașină de șlefuit trebuie să alegi?

În general, utilajul potrivit pentru atelierul sau proiectul tău va depinde de factori precum bugetul, nevoia de portabilitate, aplicația dorită (plăci de șlefuit față de o podea din lemn de esență tare cu straturi de lac vechi) și chiar de nivelul tău de confort în operarea mașinii.

Indiferent de opțiunea pe care o alegi, cheia este să utilizezi un abraziv de calitate care scoate la iveală tot ce este mai bun în performanța mașinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *