Ghiduri

Cum să alegi circularul de formatizat potrivit pentru nevoile tale de afaceri

Cum să alegi circularul de formatizat potrivit pentru nevoile tale de afaceri

În ciuda pandemiei care a afectat întreaga lume și a crizelor economice și energetice cu care ne confruntăm, producătorii de mobilier nu se plâng de lipsa de muncă. Există încă o cerere foarte mare pentru mobilier și, prin urmare, și pentru mașini de tâmplărie. Fiecare atelier de tâmplărie trebuie să fie echipat cu un circular de formatizat cu masă mobilă. Fără această mașină, munca ar fi dificilă, dacă nu imposibilă. Alegerea ferăstrăului potrivit pentru atelierul de tâmplărie nu este atât de ușoară.

Înainte de a-ți oferi câteva sfaturi cu privire la alegerea circularului potrivit tipului tău de activitate, trebuie să înțelegem ce este un circular de formatizat cu masă mobilă. 

Circularul de formatizat cu masă mobilă este un utilaj echipat cu motor puternic, care permite prelucrarea pieselor de dimensiuni diferite și modele variate. În cele mai multe cazuri ele sunt dotate cu 2 motoare, unul pentru pânza tăietoare, al doilea pentru incizor. Masa mobilă culisează în stânga pânzei incizoare, oferind siguranță operatorului, acesta nefiind poziționat pe direcția de tăiere a pânzelor. 

Spre deosebire de circularele cu masă clasice, circularele de formatizat au atașate pe mesele mobile extensii, ce permit formatizarea plăcilor mari de PAL. Amprenta la sol este una generoasă, iar spațiul de lucru necesar unui astfel de echipament este la fel, destul de mare, datorită culisării mesei mobile. De exemplu pentru un circular de formatizat cu masă de 3200 mm, avem nevoie de o suprafață de lucru de minim 6.4 x 4.5 m, pentru a realiza prelucrări eficiente, rapide și sigure.

Aspecte importante de analizat atunci când alegi un circular formatizat:

Materialul prelucrat

Prima etapă a achiziționării unui ferăstrău circular cu masă mobilă, este selecția adecvată a materialului care va fi prelucrat pe acesta – fie că vor fi  plăci de PAL, MDF sau HDF, lemn sau poate toate la un loc. Practic, trebuie să decizi ce vei prelucra pe acest circular. Întotdeauna nevoia pleacă de la cerere, nu-i așa? 

Capacitate zilnică de tăiere 

Alege întotdeauna circularul în funcție de capacitatea de lucru pe care o ai. A formatiza 5 plăci / zi nu este totuna cu a formatiza 20 sau mai multe plăci zilnic. 

Dacă la 5 plăci / zi poți lucra aproape pe orice model de circular, în cazul formatizării a 20 de plăci / zi vei observa cu siguranță cât de important este un circular industrial – lucrând mult mai ușor, depunând mai puțin efort și având rezultate optime la fiecare tăiere.

Și nu uita să alegi circularul care să-ți asigure dezvoltarea corectă și calitativă a producției.

Diametrul pânzei

În cazul producției de mobilier din PAL, MDF sau HDF, diametrul pânzei nu este foarte important, deoarece grosimea unei plăci nu este foarte mare. În schimb, dacă vei utiliza circularul pentru spintecarea sau tăierea reperelor din lemn masiv, vei dori un circular ce permite montarea unei pânze cu diametru mare, pentru a realiza tăierile dintr-o singură trecere. 

Reglare la unghi a grupului tăietor

Regăsit pe majoritatea circularelor, această dotare oferă flexibilitate în prelucrare. Fie că este electrică sau acționată manual, reglarea la unghi nu trebuie să lipsească din componența unui circular de formatizat. 

Masa mobilă

În funcție de producător și intervalul de preț ales, există diferite sisteme de culisare ale meselor mobile. Unul din cele mai utilizate și fiabile sisteme de culisare este cel cu role concave ce culisează pe ghidaje liniare din oțel tratat. La fiecare capăt al mesei mobile, trebuie să existe perii care curăță ghidajele liniare de praf și rumeguș. 

Dimensiunea mesei mobile

Pentru producția de mobilier din PAL, recomandat este circularul de formatizat cu masă mobilă de 3200 mm, pentru a putea formatiza plăcile întregi, evitând astfel pierderi de material și timpi pierduți în prelucrări suplimentare. În acest caz va fi nevoie de doi până la trei operatori pentru a realiza tăieri curate și rapide.

În cazul prelucrărilor în lemn masiv, lungimea mesei nu este atât de importantă, dar poate constitui un avantaj în unele ocazii în care vei avea nevoie de o masă mobilă lungă. 

Extensia mesei mobile

Un element foarte important al circularului de formatizat este reprezentat de extensia montată pe masa mobilă. Fără această extensie nu vei putea formatiza plăcile de PAL, deoarece nu vei avea susținere a colilor. Unele circulare oferă posibilitatea reglării riglei transversale la unghi, astfel încât vei putea tăia plăcile în diferite forme, pentru a realiza proiecte din ce în ce mai îndrăznețe. La nevoie, această extensie poate fi demontată, oferind spațiu necesar pentru diferite activități ce nu necesită această opțiune. 

De reținut este faptul că această extensie trebuie să facă parte dintr-un sistem robust, solid și bine structurat, pentru a asigura precizia și siguranța în tăiere.

Rigla paralelă și rigla transversală

Două dotări care de cele mai multe ori nu sunt luate în calcul sunt cele două opțiuni, care trebuie să fie standard pe orice circular de formatizat. Aceste două rigle trebuie să aibă o construcție solidă, să fie ușor de manipulat și setat și să permită citirea rapidă a cotelor ce doresc a fi prelucrate. În cazul riglei paralele, cu cât avem o tăiere în partea dreaptă mai mare, cu atât vom reuși să prelucrăm repere variate. 

Hotele de exhaustare și protecție pânză

Exhaustarea joacă un rol important în utilizarea unui utilaj. Un sistem de aspirare eficient poate crește considerabil viața unui circular, deoarece acesta elimină riscul depunerilor de rumeguș în locuri greu accesibile. De regulă există două exhaustări, una montată deasupra grupului tăietor, iar cea de-a doua în partea de jos. Hota de exhaustare de deasupra joacă și rolul de protecție pentru operator. 

Sistemul de gresare

Unele circulare sunt dotate cu sistem automat de gresare, pe când cele cu sistem manual trebuie acționate periodic, pentru a ne asigura ca angrenajele funcționează corect atunci când avem nevoie de ele. 

Sistemele de protecție și siguranță

Fiecare circular trebuie să fie dotat cu butoane de urgență fizice, poziționate la îndemâna operatorilor, senzori protecție deschidere capac pânze tăietoare, senzori protecție deschidere ușă motor și alte elemente de protecție. Aceste sisteme sunt obligatorii pentru orice utilaj modern, care funcționează sub standarde europene. 

Întreținerea circularului

Ca orice utilaj din atelierul sau fabrica ta, întreținerea joacă un rol foarte important în durata de viață a unui circular de formatizat. După fiecare zi de lucru, agregatul trebuie suflat de praf și rumeguș. Periodic, trebuie verificate și gresate sistemele de culisare, de reglare la unghi și pe înălțime a grupului tăietor și cel al extensie mesei mobile.

Eficiența energetică și sustenabilitatea

În vremurile noastre, când energia înregistrează creșteri considerabile, eficiența energetică reprezintă un topic pe care îl regăsim în agenda tuturor antreprenorilor. Îmbunătățirea performanței afacerii tale este legată și de reducerea costurilor cu privire la aportul de energie necesar pentru a utiliza un anumit utilaj. DANIBRUM face eforturi considerabile pentru a crește nivelul de eficiență energetică a utilajelor, oferind clienților noștri siguranța unei creșteri operaționale eficiente. 

Consultanță profesionistă și suport tehnic extins

Atunci când alegi un produs pe care îl vei folosi o perioadă îndelungată, consultanța avizată și cu renume te va ajuta să iei cea mai bună decizie, în conformitate cu nevoia și resursele tale. 

Suportul tehnic este de asemenea foarte important. Vei dori ca atunci când ai o problemă, aceasta să fie rezolvată cât mai repede, iar acest lucru poate fi făcut de oameni care cunosc utilajele până la ultimul șurub. 

Existând în piață diferiți furnizori și modele disponibile, decizia finală de cumpărare trebuie să includă și serviciile post-vânzare și post-garanție. Un furnizor de încredere este acela care te tratează ca pe un partener și nu ca pe un client oarecare.

Studiază, testează și alege utilajul care este cel mai aproape de idealul tău. 

În prezent, avem o gamă largă de circulare de formatizat cu masă mobilă și incizor în stoc, de la mărci cu renume mondial: Lohmeyer, Robland, Rema, Holzmann, Panhans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *