Ghiduri

Compresor de aer cu șurub sau cu piston? Cum să faci alegerea potrivită?

Compresor de aer cu șurub sau cu piston? Cum să faci alegerea potrivită? la Danibrum

Compresoarele de aer sunt echipamente despre care nu vorbim uzual, însă ele sunt la fel de importante ca oricare alt utilaj din fluxul de producție. Pe lângă utilizarea lor în diferite aplicații, acestea sunt necesare pentru acționarea diferitelor grupuri ale unor utilaje, cum ar fi grupul de tăiere precisă la capete în cazul mașinilor de aplicat cant, de exemplu. 

În cazul compresoarelor avem 2 modele: compresor cu șurub și compresor cu piston. Alegerea între aceste 2 modele depinde de mai mulți factori: bugetul disponibil, cerințele de performanță, cantitatea de aer pe care o utilizezi zi de zi, tipul de aplicație în care va fi integrat (industrial sau utilizare intermitentă). 

Ce este un compresor de aer și cum funcționează?

Un compresor de aer este un echipament mecanic ce are rolul de a comprima (a reduce volumul) aerului atmosferic și a-l înmagazina sub presiune într-un rezervor (butelie). Ulterior aerul comprimat poate fi utilizat în diverse aplicații de producție, comerciale sau de uz casnic. 

În urma procesului de comprimare, aerul devine mai dens, putând fi utilizat într-o varietate de scopuri, de la alimentarea cu energie a uneltelor pneumatice până la procese industriale, de vopsitorie sau ventilație. 

Care sunt principalele aplicații ale unui compresor de aer?

Compresoarele de aer sunt folosite într-o varietate foarte mare de industrii, însă noi ne vom rezuma la cea a lemnului. 

Principalele aplicații în care este necesar compresorul de aer sunt:

  • Alimentarea cu aer a diverselor unelte sau grupuri care fac parte dintr-un anumit utilaj. Mașinile de cant, routerele CNC, circularele de formatizat în pachet sau mașinile de vopsit automate sunt doar câteva exemple care necesită aer comprimat în cantități rezonabile pentru a putea funcționa. De asemenea, unele unelte de mână necesită aer comprimat pentru a putea exercita aplicațiile pt care au fost concepute.
  • Vopsirea. Aici este evidentă necesitatea unui astfel de echipament. Presiunea constantă, reglabilă și consistentă asigură o finisare uniformă. Alături de capacitățile vopsitorului, utilizarea unui compresor de aer performant, poate livra rezultate foarte bune.
  • Întreținerea echipamentelor. Aerul comprimat poate ajuta la eliminarea anumitor reziduuri prezente în locuri greu accesibile, crescând astfel durata de utilizare a utilajelor. Tehnicienii DANIBRUM recomandă curățarea cu aer comprimat a tuturor echipamentelor după fiecare zi de lucru, pentru a elimina riscul de accidente sau defecțiuni datorate deșeurilor prezente pe căile de rulare sau pe diferiți senzori de pe utilaj.

Cum alegi compresorul de aer potrivit?

Tipuri de compresoare aer

Compresoare aer cu șurub

Compresorul cu șurub utilizează două șuruburi în spirală care se rotesc unul în celălalt. Aerul este aspirat între spirale și este comprimat pe măsură ce acestea se rotesc.

Șuruburile funcționează sincronizat, reducând astfel volumul de aer și crescând presiunea acestuia pe măsure ce se deplasează prin unitatea de compresie. 

Aerul este apoi direcționat către rezervorul de stocare prin intermediul unor conducte și supape.

Compresoare aer cu piston

Compresorul cu piston utilizează un piston mobil care se deplasează într-un cilindru. 

Când pistonul se deplasează în sus, volumul din cilindru crește, iar aerul este aspirat în interiorul cilindrului prin intermediul unei supape de aspirație.

Când pistonul se deplasează în jos, se reduce volumul cilindrului și se comprimă aerul în interiorul acestuia. Aerul comprimat este evacuat din cilindru prin intermediul unei supape de descărcare și este stocat într-un rezervor.

Care sunt diferențele între un compresor aer cu șurub și unul cu piston?

Principalele diferențe între cele două tipuri de compresoare sunt:

  • Principiul de funcționare: Compresorul cu șurub utilizează 2 șuruburi în spirală, care se învârt sincronizat pentru a aspira, comprima și descărca aerul, iar cel cu piston comprimă aerul prin mișcarea de sus în jos a unui piston într-un cilindru. 
  • Eficiență energetică. Compresoarele cu șurub sunt mai eficiente energetic decât cele cu piston, având un debit constant de aer la presiuni ridicate cu un randament mai bun pe termen lung, comparativ cu cele cu acționare cu piston.
  • Durabilitate. Compresoarele cu șurub au o durată de viață mai lungă, fiind potrivite pentru utilizare industrială, intensivă. De asemenea, comparativ cu cele cu piston, acestea au nevoie de întreținere mai puțină.
  • Zgomot. Compresoarele cu piston pot genera mai mult zgomot în timpul funcționării decât cele cu șurub, care sunt în general mai silențioase.
  • Costuri. Costurile inițiale sunt mai ridicate în cazul compresoarelor cu șurub, comparativ cu cele ale unui compresor cu piston. Totuși, costurile de întreținere pe termen lung pot fi mai mici comparativ cu cele ale unui compresor cu piston.

Criterii importante pentru alegerea unui compresor de aer

Trebuie să ai o perspectivă clară asupra producției pe care o ai sau a aplicației unde vei folosi compresorul. 

Compresoarele cu șurub sunt compresoare ce au nevoie să fie puse la muncă. Fiind utilizate în aplicații industriale, acestea sunt concepute pentru utilizare intensivă, de-a lungul unui schimb de lucru. Tehnicienii DANIBRUM au avut numeroase situații în care compresoarele intrau în stare de avarie, deoarece nu erau utilizate conform graficelor oferite de producător. 

Desigur cerințele de debit și presiune sunt 2 elemente importante, mai ales dacă vei folosi compresorul pentru a acționa diferite grupuri ale utilajelor din fluxul tău de producție. Este foarte important ca acesta să poate livra presiunea corectă, pentru a proteja și utiliza la capacitate maximă utilajele pe care le ai. Nu uita, dacă un echipament este mai avantajos ca preț, nu înseamnă că este potrivit pentru orice activitate. Beneficiază de consultanța gratuită oferită de noi și fă achiziții în deplină cunoștință de cauză. 

Servicii de mentenanță și service. Iar și iar. Acest aspect, lăsat la urmă de cele mai multe ori este extrem de important. Să presupunem că nu ai nevoie de service. Utilizezi echipamentul corect, conform indicațiilor producătorului, dar ai nevoie de anumite consumabile (filtre, ulei, senzori etc). În cazul în care furnizorul tău nu are un parteneriat de încredere cu producătorul utilajului, poți ajunge în situația în care blochezi producția, pentru un simplu senzor sau o informație la care nu se găsește răspunsul potrivit. Stocul de piese de schimb și trainingurile efectuate la producători sunt importante. Noi știm asta și facem demersuri pentru a avea oameni pregătiți și stocuri cât mai variate de piese și consumabile.

Întreținerea compresoarelor de aer

Ca orice echipament, întreținerea prelungește viața compresoarelor. Verificarea uleiului și schimbarea filtrelor la timp este imperios necesară. Compresoarele ATMOS au în dotarea lor sisteme care te anunță când este nevoie să faci schimbul de filtre, pentru a preveni defectarea compresorului. 

Periodic inspectează curelele și conexiunile supapelor, furtunurilor și altor elemente care s-ar putea desprinde. Fiind utilaje staționare, în urma vibrațiilor, unele conexiuni se pot slăbi. 

Verifică să nu existe scurgeri de ulei sau aer. Dacă observi o scădere în randamentul general al compresorului, pune pauză și fă o verificare atentă. De preferat această verificare să fie făcută alături de un tehnician, prin videoconferință, pentru a diagnostica și acționa corect asupra problemei. 

Instruiește personalul. Chiar dacă e un utilaj aparent simplu, pus într-un colț al atelierului, fiecare angajat trebuie să cunoască minimul de informații cu privire la el. Cum pornește, cum se oprește, cum se curăță, care ar putea fi posibilele situații neplăcute care ar putea apărea și așa mai departe. 

Servicii de mentenanță periodice. Planifică revizii periodice și servicii de mentenanță efectuate de tehnicieni autorizați de producător. 

Concluzii

Un compresor este indispensabil oricărui flux de producție, de orice dimensiune, deoarece, asemeni vieții, aerul este vital pentru a trăi și a te dezvolta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *