Articole de Blog

Ce este un circular de formatizat cu masă mobilă și care sunt utilizările lui

Ce este un circular de formatizat cu masă mobilă și care sunt utilizările lui la Danibrum

Manevrarea și tăierea plăcilor de PAL, MDF sau masiv cu ajutorul circularelor obișnuite cu masă este realizabilă, însă destul de dificilă, datorită dimensiunilor mari ale plăcilor. Există o modalitate mai eficientă pentru a tăia aceste plăci și anume circularul de formatizat cu masă mobilă.

Dacă nu ești familiarizat cu termenul de circular de formatizat sau formatizare, în acest articol vom atinge tot ce trebuie să știi despre acest utilaj esențial oricărui atelier de tâmplărie.

Ce este un circular de formatizat?

Un circular de formatizat este un utilaj al cărui design permite tăierea (formatizarea) plăcilor de mari dimensiuni din PAL, MDF, lemn masiv, OSB etc. în secțiuni mici la dimensiunile dorite.

Ce este un circular de formatizat cu masă mobilă și care sunt utilizările lui la Danibrum

Acesta dispune de două motoare independente, unul pentru unitatea tăietoare, iar celălalt pentru unitatea incizoare. Incizorul se folosește în cazul plăcilor melaminate și previne smulgerea suprafeței melaminate la ieșirea pânzei tăietoare din material, rezultatul final fiind pregătit pentru următoarele operațiuni: aplicare cant, găurire multiplă, frezare CNC etc.

Totodată, prin opțiunea motoarelor independente, unitatea incizoare poate fi oprită, în cazul formatizării pieselor ce nu necesită atenție specială la ieșirea pânzei tăietoare din material.

Ce este un circular de formatizat cu masă mobilă și care sunt utilizările lui la Danibrum

Un alt atu important al circularelor de formatizat este reprezentat de masa mobilă. Culisarea acesteia trebuie să fie lină și fără abateri, pentru a avea tăieturi optime și precise. Mesele mobile din aluminiu exrudat asigură rezistențe optime la torsionări și balans oferind experiența lucrului ușor și eficient.

Circular de formatizat sau circular cu masă?

Spre deosebire de circularele clasice cu masă, circularele de formatizat pot avea dimensiuni de până la 3200 (vezi ultima poză) standard și peste 3500 în variante personalizate, având o suprafață de lucru considerabil mai mare, sporind astfel siguranța operatorului în procesul de tăiere, cât și tăierea facilă, rapidă și precisă a materialului dorit.

Posibilitatea reglării și tăierii rapide la unghi a pânzelor tăietoare, permite posibilități variate de lucru.

Elementele de siguranță principale sunt reprezentate de dimensiunea mare a utilajului, fapt ce permite manevrarea ușoară a plăcilor de mari dimensiuni, capota de protecție poziționată deasupra pânzelor tăietoare, dispozitivele de fixare cu excentric, dispozitivele anti-recul, dispozitivele de împingere repere mici, special desenate pentru a spori protecția operatorului.

În cazul circularelor de formatizat cu mese de peste 2600 mm, se recomandă utilizarea acestuia de către 2 operatori.

Ce este un circular de formatizat cu masă mobilă și care sunt utilizările lui la Danibrum

Un factor decisiv care apare atunci când vorbim despre diferențele între cele două utilaje pentru lemn este cel al preciziei ridicate în cazul circularului de formatizat. În cazul plăcilor din PAL sau MDF sau HDF melaminat, pe lângă incizor, o pânză tăietoare dedicată, cu mulți dinți, oferă o tăiere finală perfectă peste care se poate aplica imediat, cant ABS de exemplu.

Care sunt utilizările circularului de formatizat?

 • formatizarea (tăierea) plăcilor din lemn, PAL etc. în piese mici;
 • execuția de mobilier din PAL, MDF, HDF;
 • construcția de case din lemn;
 • servicii de debitare, formatizare.

Avantaje și dezavantaje ale circularului de formatizat

Avantaje:

 • tăieri precise, pe secțiuni de lucru mari;
 • rapiditate în prelucrare;
 • produs finit pregătit pentru următoarea operațiune (găurire, căntuire, frezare router CNC etc);
 • timp de învățare și acomodare relativ redus;
 • fiabilitate și robustețe în timp;
 • posibilitate tăieri la unghi;
 • mentenanță ieftină și ușoară.

Dezavantaje

 • necesită o amprentă totală la sol mare;
Ce este un circular de formatizat cu masă mobilă și care sunt utilizările lui la Danibrum

Un circular de formatizat reprezintă utilajul necesar oricărui tâmplar profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *