Articole de Blog, Noutăți

Ce este MDF, cum se obține și la ce se folosește?

Ce este MDF, cum se obține și la ce se folosește? la Danibrum

Piesele de mobilier din MDF sunt des întâlnite în casele moderne datorită calității, rezistenței și prețului avantajos al acestora. Majoritatea preferă mobila realizată din plăci de MDF deoarece obiectele pot fi făcute ușor și rapid la comandă, cu gravurile și formele dorite.

Dacă vrei să știi ce este MDF, cum se obține și pentru ce se utilizează, atunci consultă ghidul următor și află răspunsul la toate întrebările tale!

Ce este MDF, cum se obține și la ce se folosește? la Danibrum

Ce înseamnă MDF?

MDF este abrevierea din engleză de la „medium density fiberboard”. Plăcile sunt fabricate din fibre de lemn de esență tare și tocate fin, putând lua numeroase forme, culori și dimensiuni. Este folosit în special în industria mobilei: pentru locuințe, dar și pentru birouri, cât și în domeniul construcțiilor.

Plăcile de MDF sunt create cu o grosime de 2,5 mm până la 40 mm, și o densitate de 500-1000 kg/ m3, fiind potrivite pentru majoritatea proiectelor de design interior, exterior sau construcții. Cu atât mai mult, MDF-ul se poate prelucra cu ajutorul unei mașini de frezat, apoi gravat cu modelele favorite. Această tehnică este ideală în special pentru ușile din interiorul locuinței, dar și pentru fronturile de mobilă.

Cum este fabricat MDF-ul?

MDF-ul este realizat din fibre de lemn de esență tare, astfel încât toate piesele de mobilier, dar și alte obiecte să fie rezistente și de lungă durată. Lemnul este tratat la abur, apoi este tăiat cu ajutorul cuțitelor speciale.

Pentru ca MDF-ul să fie de calitate, fibrele de lemn sunt amestecate cu adezivi de rășină și cu întăritori, apoi plăcile se usucă la aer cald. Panourile de dimensiuni mari sunt supuse presiunii pentru a asigura aderența ingredientelor, fiind ulterior lăsate la răcit.

În urma acestor etape, MDF-ul este șlefuit pentru un aspect estetic plăcut, ajungându-se la dimensiunile și grosimile dorite. După ce placa are forma, dimensiunea, densitatea și gravurile necesare, poate fi dată spre utilizare.

Care sunt tipurile de MDF?

Deoarece plăcile de MDF sunt folosite în mai multe domenii, este important să înțelegi diferențele între tipurile de material. Unele dintre acestea sunt potrivite pentru camerele uscate, pe când altele au rezistență crescută la umiditate, temperaturi extreme, șocuri și impact. Astfel:

MDF vopsit

Plăcile vopsite de MDF oferă un aspect interesant și aparte locuinței, sunt stabile și prezintă o calitate superioară spre deosebire de alte materiale. Vopsirea MDF-ului se realizează prin aplicarea unor straturi de grund colorat pe întreaga suprafața a panoului prelucrat anterior. Datorită acestui proces, poți alege un rezultat mat sau lucios, alături de o paletă cromatică foarte variată.

MDF înfoliat

Plăcile înfoliate de MDF sunt realizate cu ajutorul unor folii de PVC de diferite culori, finisaje: mat sau lucios, grosimi și design special. Lipirea acestea se realizează ușor prin presarea MDF-ului cu adezivi speciali la temperaturi ridicate. 

MDF furniruit

Plăcile furniruite de MDF au pe suprafețe o folie subțire de lemn. Aceasta este lipită bine cu adeziv și lăcuită, oferindu-i mobilierului tău un aspect elegant, impunător și natural.

MDF melaminat

Plăcile melaminate de MDF sunt fabricate cu ajutorul unui strat de melamină aplicat pe suprafețe, oferind acestora un design aparte. Melamina nu se aplică și pe margini, așa ca se va folosi o mașină de aplicat cant pentru ca obiectele să aibă un aspect plăcut și util.

Ce este MDF, cum se obține și la ce se folosește? la Danibrum

Care sunt avantajele plăcilor MDF?

 • Plăcile MDF au o rezistență mare la umezeală, apă, lovituri, zgârieturi, temperaturi joase sau ridicate. Printre cele mai rezistente tipuri de MDF sunt cele vopsite și cele înfoliate.
 • Datorită durabilității și rezistenței plăcilor, se pot crea numeroase modele personalizate și frumoase cu ajutorul utilajelor de tip CNC.
 • MDF-ul este ecologic, fiind un material creat din fibre de lemn.
 • Mobilierul realizat din plăci de MDF este ușor de întreținut, curățat, montat și transportat.
 • Există o gamă extinsă de culori, modele, dimensiuni și grosimi din care poți alege.
 • Poate fi regăsit în majoritatea magazinelor de amenajări și construcții.
 • Spre deosebire pe PAL, MDF-ul este mai costisitor la cumpărare, însă datorită calității superioare, vei aprecia investiția făcută.
 • MDF-ul are un nivel ridicat de izolare acustică.
 • Plăcile sunt rezistente împotriva mucegaiului, ciupercilor și a altor germeni, fiind igienice și ideale pentru un spațiu curat!
 • Este un material cu o rezistență crescută la foc.
 • Spre deosebire de lemnul masiv, MDF-ul nu are defecte interne, precum găuri, noduri, crăpături sau alte imperfecțiuni.
 • Plăcile din MDF nu se sfărâmă deoarece sunt presate puternic, lipite cu adeziv și întăritori.

Dezavantajele plăcilor MDF

 • În cazul în care plăcile se zgârie, ele nu mai pot fi reparate.
 • Plăcile nu se comportă bine la temperaturi extreme în cazul în care sunt expuse în mod constant.
 • MDF-ul este mai costisitor spre deosebire de plăcile de PAL.
 • MDF-ul are o densitate mai mare spre deosebire de PAL, ceea ce-l face mai greu.
 • În cazul MDF-ului vopsit există posibilitatea ca vopseaua să se „jupoaie” sau să cadă în cazul în care mobilierul a fost lovit.

Unde se utilizează plăcile de MDF?

Plăcile de MDF sunt întâlnite atât în locuințele moderne, dar și în casele cu design rustic deoarece sunt foarte versatile. Printre cele mai cunoscute piese de mobilier, se numără: fronturile, blaturile și dulapurile din bucătărie, ușile interioare, mobilierul pentru baie: dulapul sau sertarele de sub lavoar, dar și pentru aranjamentul celorlalte încăperi, creând: rame de pat, noptiere, comode, etajere, birouri sau măsuțe de cafea.

Totodată, plăcile pot fi folosite și pentru lambrisare; adică pentru acoperirea pereților unor încăperi, în special în dormitoare, băi sau bucătării. MDF-ul are proprietăți ridicate de izolare acustică și termică. Nu în ultimul rând, plăcile pot fi folosite și în industria comercială.

MDF-ul este un material de amenajări interioare, exterioare și de construcție din ce în ce mai întâlnit în locuințele oamenilor, dar și în domeniul comercial și industrial. Plăcile sunt o soluție modernă, ecologică și atractivă prin care poți crea piese de mobilier la comandă după bunul plac! 

 • Metadescriere: Panourile MDF sunt ideale pentru piesele de mobilier din locuința ta! Află ce înseamnă, cum se obține și pentru ce poate fi utilizat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *