Articole de Blog, Noutăți

Ce este HDF, cum se obține și pentru ce se folosește?

Ce este HDF, cum se obține și pentru ce se folosește? la Danibrum
PLACI HDF

Materialele din lemn și derivatele acestuia devin din ce în ce mai populare pentru piesele de mobilier din locuințe, dar și pentru domeniile comerciale și industriale. Sunt produse foarte rezistente ce oferă încăperilor un aspect natural, proaspăt, elegant, crând un ambient primitor.

HDF-ul este unul dintre cele mai puternice derivate ale lemnului, astfel încât te vei putea baza pe proprietățile sale foarte mulți ani. Dacă vrei să știi ce înseamnă HDF, care sunt avantajele, cum este obținut și la ce se utilizează, atunci consultă ghidul prezent.

Ce înseamnă HDF?

Plăcile de HDF – high density fibreboard, sunt materiale obținute prin presarea fibrelor lemnoase de esență medie și dură, în amestec de rășini sintetice și la temperaturi înalte. HDF, spre deosebire de lemnul masiv, are întreaga suprafață netedă și fără găuri, noduri sau tăieturi.

Plăcile de fibre de înaltă densitate fac parte din familia celorlalte materiale provenite din lemn, precum PAL-ul și MDF-ul. Spre deosebire de MDF, compoziția HDF-ului este mult mai fină, densitatea acestuia fiind  asemuită cu praful de zi cu zi. Astfel, hardboard-ul (HDF) este mai greu decât celelalte materiale din lemn.

Care sunt tipurile de HDF?

  • HDF simplu. HDF-ul simplu este materialul finit ce așteaptă să fie lăcuit, laminat, furniruit sau înfoliat. Panoul simplu poate fi folosit pentru spatele pieselor de mobilier.
  • HDF lăcuit. HDF-ul lăcuit este mai rezistent la umiditate, apă, lovituri și razele solare. Totodată, lacul oferă pieselor de mobilier, parchetului, ușilor, etc., un aspect plăcut și decorativ.
  • HDF laminat. Suprafețele sunt acoperite cu un strat protector de melamină, ingredient ce se regăsește cu precădere în parchetul laminat. În cazul pieselor de mobilier, se recomandă inserția canturilor pentru un aspect aparte și de lungă durată.
  • HDF furniruit. Furniruirea plăcilor HDF se realizează prin lipirea unei suprafețe foarte subțiri de lemn. Se folosește în decorurile tradiționale și rustice.
  • HDF înfoliat. Dacă îți dorești diversitate în culori, finisaje și modele, atunci alege panourile HDF înfoliate cu folii PVC lipite foarte bine cu adezivi speciali.
Ce este HDF, cum se obține și pentru ce se folosește? la Danibrum

Care sunt avantajele plăcilor de HDF?

  • Spre deosebire de lemnul masiv, plăcile de HDF au un preț mai scăzut.
  • Panourile sunt foarte puternice și au o durabilitate mare.
  • Datorită prelucrării atente, acestea au suprafețele netede, plăcute la atingere, de calitate și frumoase.
  • Fiind un material foarte rezistent, el poate fi folosit mulți ani fără deteriorări, însemnând chiar 10-20 ani într-un mediu potrivit.
  • Sunt ideale pentru spatele mobilierului.
  • Au suprafețele rezistente la substanțe chimice, dar și la lovituri, zgârieturi sau căzături.
  • MDF-ul imită foarte bine lemnul având în vedere structura, compoziția și finisajul.
  • Este un material eco-friendly.
  • Datorită numeroaselor tipuri de HDF existente, poți amenaja locuința, sediul sau spațiul comercial în orice stil dorești.
  • Pentru industria comerțului, se pot crea în serie numeroase produse cu design aparte, datorită utilajelor de tip CNC, iar pentru proiecte de dimensiuni mici, acestea pot fi create pe comandă la echipele de specialitate.
  • HDF nu este un material ignifug, însă are o rezistentă ridicată la foc. În plus, poate fi tratat pentru a preveni astfel de incidente.
  • HDF-ul este rezistent împotriva mucegaiului, ciupercilor și a altor dăunători.

Dezavantajele plăcilor HDF

  • Plăcile HDF sunt mai scumpe spre deosebire de PAL sau MDF.
  • HDF-ul simplu nu este impermeabil, însă cu ajutorul unui lac de calitate, acesta poate fi folosit și în spațiile cu umiditate ridicată.
  • Plăcile HDF sunt mai greu de folosit și transportat din cauza densității mai mare ale acestora.
  • Nu este la fel de rezistent ca plăcile de OSB.
  • În cazul în care intră apă în material, acesta nu va reveni la forma sa originală.

Unde se utilizează plăcile de HDF?

Plăcile de HDF sunt potrivite pentru spatele pieselor de mobilier din locuință. Totuși, materialul este folosit cu precădere pentru fabricarea parchetului laminat atât în casele personale, dar și în zonele comerciale. 

Parchetul laminat din HDF este foarte îndrăgit în prezent datorită tuturor beneficiilor acestuia: izolare termică, fonică, rol decorativ și comoditate. Având în vedere pelicula decorativă, parchetul laminat de HDF poate avea finisajele de: castan, nuc, stejar,  vintage, natural sau rustic.

O altă specialitate a panourilor de HDF sunt ușile de interior și, după caz, de exterior. Ele pot avea numeroase modele realizate prin gravare, găurire sau șlefuire. Ușile pot fi personalizate după bunul plan în atelierele specializate de tâmplărie, apoi trimise la locuința sau sediul tău.

Panourile HDF sunt ideale pentru a fabrica piese de mobilier în zonele comerciale, în care există mai mult trafic, iar obiectele sunt supuse la condiții mai grele. Astfel, vei întâlni acest conglomerat de fibre de densitate mare în hoteluri, la cinematografe și alte săli de cultură, cât și în birourile private și guvernamentale.

Plăcile de HDF pot fi folosite atât pentru amenajările și construcțiile din locuințele personale, dar și pentru sediile de muncă, spații comerciale sau industriale. Indiferent de proiectul pe care vrei să-l începi, asigură-te că ai toate informațiile și materialele necesare pentru un lucru fără întreruperi. Nu ezita să apelezi la o echipă de specialitate în cazul în care ai nevoie de ajutor și îndrumări.

Ai nevoie de un utilaj pentru prelucrare HDF?

Completează formularul de mai jos pentru a lua legătura cu noi.

Date contact


Datele utilajului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *