Articole de Blog, Ghiduri

Arborele de prelucrare elicoidal – avantaje, aplicații, rezultate

Arborele de prelucrare elicoidal – avantaje, aplicații, rezultate

Mașinile de îndreptat și rindeluit la grosime sunt două echipamente principale într-un atelier de prelucrare a lemnului, fie că vorbim de mașini combinate, care oferă aceste două operații într-un singur utilaj, sau mașini independente.

Capacitățile de producție diferă în funcție de mulți parametrii și opțiuni care pot fi atașate acestor echipamente. În acest articol vom aborda una din opțiunile cele mai importante și anume axul sau arborele de prelucrare.

Axul sau arborele de prelucrare poate fi dotat cu cuțite clasice drepte (3 sau 4 bucăți) dispuse de-a lungul arborelui și fixat cu bacuri sau cuțite amovibile dispuse sub formă elicoidală pe arborele de prelucrare. În funcție de dimensiunea axului mașinii de rindeluit sau îndreptat, numărul cuțitelor poate fi mai mare sau mai mic.

Avantajele unui arbore de prelucrare elicoidal se regăsesc atât în partea economică cât și în partea de tehnică, avantaje care fac diferența într-o piață din ce în mai competitivă și orientată către producție calitativă.

Printre avantajele acestei opțiuni, acum la îndemâna oricărui tâmplar, amintim:

  • Longevitatea muchiilor tăietoare. Datorită celor 4 muchii tăietoare ce utilizează inserții din oțel carburat, durata de viață este mult îmbunătățită în comparație cu cuțitele clasice de rindeluire ce utilizează oțel de mare viteză. În mod normal, carbura ține o muchie de cel puțin trei ori mai rezistentă decât oțelul de mare viteză.
  • În cazul tocirii, cuțitele pot fi rotite simplu și rapid cu ajutorul unui imbus, fără a fi necesară reglarea cuțitelor cu dispozitivul de reglare cuțite.
  • Elimini efectul de văluire, datorită dispunerii sub formă elicoidală a cuțitelor și a tăierii prin forfecare, având ca rezultat suprafețe perfect plane.
  • Timp de șlefuire redus pe suprafețele de îmbinare frontale.
  • Îmbinare MDF sau placaj. Dacă aveți vreodată cerințe de îndreptare a materialelor artificiale, cum ar fi MDF sau placaj, puteți face acest lucru folosind cu încredere un utilaj cu arbore elicoidal.
  • În comparație cu arborii clasici de rindeluire, arborele de prelucrare elicoidal produce cu până la 50% mai puțin zgomot, crescând astfel confortul în prelucrare a operatorului.
  • În cazul în care un cuțit devine inutilizabil, vei putea schimba doar acel cuțit, economisind atât timp cât și bani.
  • Colectare mai ușoară a prafului. Un avantaj minor este oferit de laturile tăietoare mai mici de pe capete. Acestea “sparg” materialul în bucăți mai mici, astfel încât este necesară o aspirație mai mică pentru a extrage deșeurile.

În portofoliul Danibrum găsești atât mașini de îndreptat și rindeluit la grosime, cât și mașini combinate de îndreptat și rindeluit sau mașini combinate cu 5 operații, unde poți opta pentru dotarea cu ax elicoidal.

Luând ca exemplu mașina combinată de îndreptat și rindeluit la grosime Holzmann HOB 305 PRO-SMW2, un utilaj apreciat de mulți dintre clienții noștri, vedem cum doar prin schimbarea axului de îndreptare și rindeluire, valoarea generală a utilajului a crescut.

Arborele de prelucrare elicoidal – avantaje, aplicații, rezultate la Danibrum

Un alt avantaj al îmbunătățirii unor modele deja existente în portofoliu, care s-au dovedit fiabile în piață, este acela al timpului de livrare către clientul final. Livrarea se realizează rapid, din stoc, evitând astfel listele de așteptare și îngreunarea producției în unele cazuri.

Arborele de prelucrare elicoidal – avantaje, aplicații, rezultate la Danibrum

Concluzie

Arborele de prelucrare poate fi o investiție profitabilă dacă utilizezi în mod regulat mașina de îndreptat și rindeluit. Calitatea suprafețelor, funcționarea mai silențioasă, schimbarea rapidă a cuțitelor etc, îl fac un upgrade atractiv pentru orice tâmplar, la un preț atractiv.

Pentru tâmplarii profesioniști care folosesc mult acest tip de echipament, acest upgrade este mai mult decât necesar. Timp morți reduși datorită schimbului de lame, timp mai mic de șlefuire pe suprafețele îmbinate frontale și mai puține cheltuieli de ascuțire, toate contribuie la economii reale și la un avantaj competitiv datorită productivității mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *