Ghiduri

Aplicarea cantului – Tot ce trebuie să știi despre acest proces

aplicarea cantului tot ce trebuie sa stii despre acest proces

Înainte de a ajunge la aplicarea propriu zisă a cantului, este necesar să vedem de ce avem nevoie de acest proces, indispensabil în producția de mobilier din PAL, MDF, HDF etc. 

Cantul este reprezentat de latura unei plăci formatizate la dimensiunea dorită, care va intra în componența unei piese de mobilier. După formatizare, canturile plăcilor au un aspect neplăcut atât vizual cât și la atingere, de aceea este nevoie ca producătorul să aplice folie cant pe aceste suprafețe descoperite și neprotejate.

Folia cant poate avea aceeași culoare ca melamina plăcilor sau poate fi diferită, în funcție de proiectul dorit. Există o varietate aproape nelimitată de culori pentru folia de cant, ceea ce oferă flexibilitate în proiectare și producție. De asemenea acestea pot fi produse din diferite materiale cum ar fi aluminiu, lemn, plastic, PVC, ABS etc. Grosimile cele mai folosite ale foliilor de cant variază între 0.4 și 3 mm, iar lățimile între 16 și 42 mm,  în funcție de destinația mobilierului produs. Poți citi aici mai multe detalii despre diferitele tipuri de cant.

Desigur, folia de cant nu are doar rol estetic, ci și rol funcțional, prin protejarea mecanică a canturilor, îmbunătățind durata de viață a mobilierului. Protejează mobilierul de umezeală,  crește rezistența la impact și acoperă marginile tăioase provenite în urma formatizării plăcilor. 

Atenție! Deși există practica aplicării cantului pe canturile plăcilor din lemn masiv, acestea din urmă nu au nevoie de acest procedeu deoarece masa și aspectul lor sunt uniforme.

Deoarece în industrie majoritatea producătorilor și furnizorilor de echipamente folosesc ca termen de conversație mașini de aplicat cant, vom folosi în continuarea acestui articol acest termen, pentru rămâne în ton cu limbajul tuturor. 

Metode de aplicare cant 

Există cel puțin 4 metode de aplicare a cantului

 • cu adeziv
 • prin presare 
 • cu aer cald
 • prin tehnică laser

Găsești aici cele 4 metode cu explicații detaliate alături de avantaje și dezavantaje. 

Tipuri de mașini de aplicat cant

Pentru a înțelege bine alegerea unei mașini de aplicat cant este nevoie să definitivăm tipurile principale ale mașinilor de cant și anume: 

Mașinile automate de aplicat cant sunt utilaje performante, ale căror operațiune se realizează automat. Plăcile introduse în utilaj, ies la celălalt capăt căntuite, nefiind nevoie de intervenția ulterioară a operatorului. 

Aplicarea cantului - Tot ce trebuie să știi despre acest proces la Danibrum

Principalele grupuri elementare ale mașinilor de aplicat cant automate sunt: 

 • adezivare
 • ghilotinare
 • grup tăiere precisă la capete
 • grup profilare în lungime
 • țicling pe drept sau/ și rază
 • polișare.

Unele mașini de aplicat cant au în componența lor mai multe grupuri de lucru cum ar fi prefrezarea și grupul de rotunjire colțuri. Acestea pot fi regăsite împreună sau separat, în funcție de necesitatea clienților. 

Aceste utilaje sunt preferate de producătorii de mobilier din PAL care folosesc mașina de câteva ori pe zi, pentru realizarea proiectelor la comandă. Având un meniu de lucru intuitiv, bazat pe interfață touch-screen și butoane grafice, manipularea unei astfel de mașini este ușoară și rapidă. 

Mașinile de aplicat cant industriale Lohmeyer sunt utilaje concepute pentru lucrul intens, la viteze de avans mari, cu rezultate excelente. În componența lor putem regăsi unități de preîncălzire coală PAL, sistem de sprayere înainte de prefrezare și înainte de polișare, pentru a elimina urmele reziduale de adeziv, sistem de prindere surplus cant în urma țiclingului de suprafață etc. 

În general mașinile industriale sunt destinate producătorilor ce doresc sau dezvoltă un flux de lucru bine pus la punct, care lucrează în schimburi și care produc mobilier în serie. De asemenea aceste utilaje sunt preferate și de afacerile care furnizează servicii de debitare și căntuire. 

Pe lângă avantajele vitezelor de lucru și al calității foarte ridicate al produselor finite, aceste utilaje beneficiază de un întreg mecanism de consultanță și asistență tehnică, extrem de necesară în cazul unei întreruperi în fluxul de producție. Danibrum oferă clienților Lohmeyer o linie dedicată de asistență, pentru a facilita rapid, prin videoconferință, degrevarea fluxului și revenirea în lucru a echipamentelor. 

Mașinile de aplicat cant semi-automate sunt utilaje care au nevoie de intervenția umană pentru finalizarea procesului de căntuire, în general pentru procesul de tăiere precisă la capete. 

Aplicarea cantului - Tot ce trebuie să știi despre acest proces la Danibrum

Principalele grupuri elementare ale mașinilor de aplicat cant semi-automate sunt: 

 • adezivare
 • ghilotinare
 • grup profilare în lungime
 • grup tăiere precisă la capete – realizată manual la capătul utilajului

Mașina aplică folia de cant, profilează în lungime apoi operatorul preia placa și frezează surplusul de cant de la capetele plăcii. 

Avantajele acestui tip de mașină sunt reprezentate de gabaritul redus, investiția inițială mai mică și posibilitatea aplicării cantului la un nivel de calitate bun. 

Fiind preferate de producătorii mici, care au nevoie pentru aplicarea cantului pe anumite repere, aceste utilaje sunt potrivite celor care pornesc la drum în producția de mobilier și nu au buget mare dedicat acestui tip de utilaj. Desigur, există și producători mari care preferă astfel de echipamente pentru a căntui rapid elemente mici, necesare finalizării anumitor proiecte. 

Mașinile manuale de aplicat cant sunt echipamente folosite de cele mai multe ori atunci când în timpul montajului mobilierului, apare nevoia aplicării cantului pe un anumit reper. Fiind ușor de manipulat și manevrat, asigură flexibilitate și elimină eventuale bătăi de cap în cazul unui montaj departe de atelier. 

Aplicarea cantului - Tot ce trebuie să știi despre acest proces la Danibrum

Funcționarea este simplă. Se încarcă cuva de adeziv cu batoane sau granule, se taie cantul la lungimea necesară, iar apoi cu ajutorul mașinii manuale, aplicăm cantul pe lungimea plăcii. Avantajul diferențiator este relevat de posibilitatea aplicării cantului pe suprafețe curbe.

Există și alte variații ale mașinilor de aplicat cant, însă acestea sunt personalizate în funcție de nevoile clienților și de domeniul lor de activitate. 

Mașini de aplicat cant pe suprafețe la 45° parțial sau complet

Aplicarea cantului - Tot ce trebuie să știi despre acest proces la Danibrum

Mașini de aplicat cant pentru elemente înguste 

Aplicarea cantului - Tot ce trebuie să știi despre acest proces la Danibrum

Linii de producție automatizate 

Aplicarea cantului - Tot ce trebuie să știi despre acest proces la Danibrum
Aplicarea cantului - Tot ce trebuie să știi despre acest proces la Danibrum

Cum alegi mașina de aplicat cant potrivită afacerii tale

Mașinile de aplicat cant sunt echipamente fără de care producția de mobilier din PAL și MDF ar fi foarte greu de realizat, la un nivel de calitate demn de proiecte constante. Așadar este nevoie ca fiecare alegere pe care o faci, să fie avizată și în deplină cunoștință de cauză. 

Nivelul producției dictează capacitățile pe care trebuie să le îndeplinească mașina de cant aleasă. Atelierele sau fabricile de producție trebuie să ia în considerare nevoile lor de producție atunci când aleg mașinile de aplicat cant. Câteva dintre cele mai întâlnite puncte cheie din discuțiile cu clienții noștri sunt: 

 • capacitatea de procesare a mașinii poate suplini cu succes producția lunară/ anuală previzionată;
 • posibilitatea aplicării cantului pe diferite elemente non-standard;
 • tehnologia de aplicare a cantului;
 • dimensiunile de gabarit ale utilajului;
 • instruirea personalului și asistența tehnică post-vânzare;
 • costul investiției. 

Capacitatea de procesare a mașinii 

Aici discutăm despre rentabilitate. Cu siguranță un producător la început de drum nu poate susține un echipament de 80.000 euro la fel cum o fabrică nu poate utiliza o mașină de aplicat cant semi-automată. Costul unui utilaj trebuie să fie amortizat într-un interval de timp scurt, pentru a permite afacerii să se dezvolte și să ofere posibilitatea de scalare. 

Există calcule care ajută producătorii să aleagă în cunoștință de cauză, însă recomandarea consultanților DANIBRUM este aceea ca înainte de a cumpăra, să testezi și să ceri părerile celor care au un astfel de echipament sau cunosc îndeaproape utilajul vizat, pentru a vedea dacă realitatea bate cu planul tău. Desigur, consultanții noștri își pot da seama ce fel de utilaj este necesar, oferind recomandări bazate pe experiențe anterioare și pe datele furnizate de tine. 

Apetitul pentru risc joacă și el un rol important, deoarece un plan de afaceri care urmărește dezvoltarea rapidă, are nevoie de utilaje care să îndeplinească previziunile pe termen îndelungat. Desigur aici discutăm de bugete bine stabilite și planuri de afaceri consistente.

Posibilitatea aplicării cantului pe diferite elemente non-standard

Aplicarea cantului pe diferite forme, la unghi sau grosimi speciale, necesită utilaje dedicate. În acest sens, fiecare echipament este personalizat în funcție de necesitatea clientului. 

Tehnologia de aplicare a cantului

Cea mai utilizată tehnologie este cea cu adeziv preîncălzit, deoarece oferă avantaje cost-performanță. 

Totuși, având experiența tehnologiei care este adoptată rapid, celelalte tehnologii obțin interes din ce în ce mai accentuat. 

Dimensiunea de gabarit a utilajului

Aici este evident. Dacă nu încape în amplasament, nu poate funcționa. Recomandăm ca înainte de achiziție, să vizualizezi utilajul, pentru a te asigura că ai spațiul necesar pentru a lucra în siguranță și la eficiență maximă.

Instruirea personalului și asistența tehnică post-vânzare

Aici este unul dintre cele mai importante puncte, deoarece multe companii se regăsesc în postura achiziției unui utilaj, care stă pe tușă, deoarece operatorii nu știu să îl utilizeze. Instruirea personalului nu se finalizează cu explicațiile oferite la finalul punerii în funcțiune, ci continuă pe toată perioada utilizării echipamentului. Danibrum – Utilaje prelucrare lemn oferă prin departamentul dedicat consiliere telefonică sau video cu privire la buna funcționare a mașinilor de aplicat cant.

Costul investiției 

Am lăsat costul la final, nu întâmplător. Majoritatea clienților încep cu această întrebare: Cât costă? 

Costul este într-adevăr foarte important. La finalul zilei fiecare afacere dorește să facă profit, corect? 

Dar costul unui echipament trebuie să includă toate serviciile fără de care utilajele nu pot funcționa. Aici ne referim la consultanță și asistență post-vânzare, service, mentenanță, suport piese de schimb, suport în limba română, intervenții rapide etc. 

Un utilaj nou este de la sine înțeles că trebuie să funcționeze perfect cel puțin 1 an. Costul mare sau mic iese în evidență după ce apar problemele care se reflectă în blocarea producției, calitatea proastă a reperelor finalizate, sau chiar accidente de muncă datorate utilizării neconforme a utilajului. 

În concluzie, alegerea corectă a unei mașini de aplicat cant se realizează doar după ce ai bifat minim ideile prezentate în acest articol, pentru a putea finaliza proiecte eficient și la costuri pe care ți le poți asuma. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *