Articole de Blog

Aplicarea cantului: ce tipuri există și care sunt pașii

Aplicarea cantului: ce tipuri există și care sunt pașii la Danibrum

În ultimii ani, în industria de producție a mobilierului se observă o dezvoltare exponențială a realizării de articole din produse semifabricate precum PAL, PFL sau MDF datorită costurilor mici pe care le oferă aceste materiale spre deosebire de lemnul masiv. Totuși, la fabricarea mobilei, pretențiile ridicate în ceea ce privește designul, calitatea superioară și aspectul vizual sunt esențiale, de aceea, trebuie să se acorde atenție fiecărei etape din proces.

Una dintre cele mai importante operații o reprezintă aplicarea cantului pe plăcile din semifabricate. Întrucât, în urma debitării, marginile acestora nu sunt foarte compacte, trebuie adăugate și canturi, respectiv folii din diferite materiale, pentru ca piesele de mobilier să aibă, la final, un aspect elegant, plăcut și practic. Dacă activezi în acest domeniu sau intenționezi să-ți deschizi un atelier de mobilă, descoperă, mai departe, câteva detalii utile cu privire la aplicarea cantului.

Ce este cantul?

În trecut, mesele sau alte obiecte de mobilier erau realizate din materiale solide precum piatra, lemnul masiv ori metalul. Însă, odată cu apariția placajelor și a semifabricatelor din lemn, a apărut și nevoia de a acoperi părțile expuse ale materialelor pentru a oferi produsului final un aspect solid și valoros. Cantul poate seta accente de proiectare, se adaptează perfect suprafeței existente și chiar poate produce efecte inedite, precum optica 3D.

Cantul este o folie din hârtie, plastic sau metal care se folosește pentru a sigila muchiile plăcilor de PAL, PFL sau MDF. După ce sunt tăiate la dimensiunea dorită, bucățile de lemn au margini brute, nefinisate, neprotejate și, în general, inestetice. Pentru a rezolva această problemă legată de confecționarea mobilei se folosește cantul, o bandă de margine, îngustă, de diferite grosimi sau culori, care beneficiază de o mare rezistență la impact, dar care, totodată, crește și durabilitatea pieselor de mobilier.

Care este rolul cantului?

Dacă ești un producător de mobilă, trebuie să știi că aplicarea cantului reprezintă cartea de vizită a lucrărilor tale. De regulă, benzile de margine au scop estetic dar și funcțional. Cantul servește drept sigiliu de facto pentru laturile materialului de bază. Chiar dacă acesta este tratat, fără canturi există posibilitatea să pătrundă umezeală, lucru ce va conduce la deformarea produsului și, implicit, la reducerea semnificativă a duratei de viață a acestuia.

Aplicarea cantului: ce tipuri există și care sunt pașii la Danibrum

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1539922980492-38f6673af8dd?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1950&q=80

Rolul principal al cantului este acela de a spori durabilitatea și rezistența pieselor de mobilier. Pe lângă asta, aplicarea cantului este importantă din punct de vedere estetic deoarece oferă mobilei un design deosebit. O masă așezată în centrul camerei de zi sau blatul de bucătărie vor fi ușor de remarcat dacă au un cant aspectuos, care contribuie la frumusețea lor generală. Totodată, rolul benzii aplicate pe muchiile semifabricatelor din lemn este și unul practic, întrucât oferă mai multă siguranță. Unghiurile ascuțite ori brute ale articolelor de mobilier pot cauza accidentări serioase, mai ales că există chiar și riscul desprinderii unor așchii subțiri din produs. Cantul contribuie la creșterea rezistenței și durabilității, oferă o estetică extraordinară produselor finite și mai multă siguranță în utilizarea acestora.

Ce tipuri de canturi se folosesc?

Importanța cantului este crucială pentru piesele de mobilier. Imaginează-ți că ai un produs superb, elegant, dar, care, după 1-2 ani de utilizare, are marginile dezlipite sau, în cea mai rea situație, umezeala a pătruns în interiorul materialului ca urmare a protecției slabe oferite de cant. După calitatea PAL-ului sau altor tipuri de plăci din care este confecționată mobila, aplicarea cantului este esențială pentru că acesta poate decide durata de viață și aspectul pieselor finale. Iată ce tipuri de canturi se utilizează cel mai des:

Cant melaminat

Acest tip de cant reprezintă cea mai ieftină soluție, dar, și cea mai puțin durabilă. Melamina este o hârtie specială, saturată și acoperită cu lac. Cu toate că stratul de lac îi adaugă o oarecare rezistență, cantul din melamină se cojește destul de repede de pe PAL și oferă o protecție slabă împotriva umezelii. De asemenea, acesta se zgârie ușor, cedează la acțiuni mecanice, apă și umezeală, are o rezistență foarte scăzută și este de preferat să fie folosit acolo unde nu există mult trafic.

Cant PVC

Mai rar întâlnit în ultima perioadă, cantul PVC (policlorură de vinil) este confecționat dintr-un plastic dur, însă, nu casant, care absoarbe șocurile și rezistă la frecare. Rezistența sa este destul de mare în timp, dar cantul PVC e totodată susceptibil la umezeală și aburi, care se pot infiltra în spațiul dintre bandă și marginea PAL-ului. Întrucât aplicarea cantului PVC nu permite îmbinarea perfectă la unghiurile de 90 de grade, acesta nu e recomandat pentru corpurile de mobilier care au colțuri. De exemplu, în cazul unei uși, colțurile vor fi inestetice, deoarece, un cant din PVC nu suportă finisări. Totuși, poate fi utilizat cu succes în cazul meselor complet rotunde sau a altor piese cu muchii rotunjite.

Aplicarea cantului: ce tipuri există și care sunt pașii la Danibrum

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1542360915390-e1a7b3ce8865?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1950&q=80

Spre deosebire de cantul melaminat, cel PVC are o durabilitate mai ridicată și o rezistență sporită împotriva zgârieturilor. Cantul PVC este de două feluri, respectiv simplu și cu acoperire, adică are marginile răsfrânte peste cele două fețe ale plăcii. Trebuie să știi că este un tip de cant mai scump și, dacă îți faci griji cu privire la protecția mediului înconjurător, află că nu se reciclează și nici nu se biodegradează.

Cant ABS

Obținut tot din plastic, însă, mai dur decât PVC-ul, cantul ABS (acrilonitril butadien stiren) este cel despre care putem spune că înnobilează semifabricatele din lemn. Este vorba despre un polimer termoplastic foarte popular și, de asemenea, un material ecologic. Cantul ABS are o densitate redusă, nu are clor în compoziția sa, este ignifug, maleabil, reacționează bine la căldură și temperaturi ridicate și poate fi reciclat în totalitate. Atunci când e răcit, cantul ABS devine rigid.

Cantul de tip ABS este cel pe care îl folosesc foarte des producătorii de mobilier datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă. Pe lângă faptul că are un aspect elegant și arată foarte bine, indiferent dacă vorbim despre varianta mătuită sau cea lucioasă, cantul ABS se zgârie greu, rezistă în timp, oferă o bună protecție împotriva umezelii, se finisează după aplicare pentru a obține un design mai atrăgător și poate fi utilizat atât la plăci subțiri (uși, rafturi, etajere, pereți de dulap, etc.) cât și la blaturi groase de bucătărie. Cantul ABS este considerat un accesoriu obligatoriu pentru mobila de bucătărie și de baie datorită condițiilor de umezeală existente în aceste spații.

Cant din aluminiu

Aluminiul este un metal cu proprietăți mecanice excelente și care a determinat revoluții în multe domenii ale tehnologiei. Cu o putere mecanică foarte mare, durabilitate ridicată, rezistență la coroziune și duritate extraordinară, acest material se folosește pentru canturi aplicate în special la mobila de bucătărie. Vorbim despre un material care poate fi reciclat de un număr nelimitat de ori, care își păstrează caracteristicile în timp și este non-toxic.

Cant din furnir

Realizat din felii subțiri de lemn, preșlefuite și stratificate, cantul din furnir se potrivește de minune cu aspectul de lemn. De regulă, acest tip de cant este disponibil din lemn de stejar, arțar, frasin, nuc, mahon și mesteacăn. Oferă un aspect curat de lemn masiv și este preșlefuit pentru a absorbi cu ușurință petele. Atractiv, durabil și destul de puternic, cantul din furnir are totuși un dezavantaj major: nu este rezistent la căldură și nu funcționează foarte bine la utilizare intensă.

Ce presupune aplicarea cantului?

Aplicarea cantului se poate face prin diferite metode, în funcție de tipul acestuia. Bineînțeles, calitatea, durabilitatea, rezistența, impermeabilitatea și designul produsului final țin de modul în care a fost realizată cantuirea și de materialul din care este realizat cantul. Vezi câteva metode pentru atașarea benzilor pe marginile semifabricatelor din lemn:

Aplicarea cantului folosind o sursă de aer cald

Această modalitate este folosită, în special, pentru cantul melaminat și se efectuează manual. De regulă, melamina poate fi aplicată cu un feon special, cu aer cald, sau cu ajutorul fierului de călcat. Se presează apoi foarte bine, cu un obiect care să nu-l zgârie. În anumite cazuri, dacă vorbim despre un cant ABS termoadeziv, și acesta poate fi aplicat cu o sursă de aer cald.

Aplicarea cantului prin presare

În general, acest tip de montaj este folosit pentru cantul PVC, care se aplică fără adeziv, într-un canal frezat în muchia PAL-ului. Mai exact, în prealabil, se face o bordură în marginea materialului, după care se atașează și cantul PVC, prin presare. Odată montat, acesta nu mai necesită finisări suplimentare. Totuși, în lipsa unui adeziv, PAL-ul nu este protejat prea bine împotriva aburilor și a infiltrațiilor de apă, așa că, pentru a obține o etanșare mai bună pe muchia materialului poți aplica silicon.

Aplicarea cantului cu mașină specială

Cel mai simplu mod de a lipi corect canturile este să folosești o mașină de aplicat cant. Spre deosebire de cantul PVC, cel ABS se aplică doar cu ajutorul unui utilaj special de cantuit, prin lipirea cu adeziv topit la cald și presarea la temperaturi ridicate, de aproximativ 200 de grade Celsius. În plus, după aplicare, cantul ABS poate fi și finisat. O mașină automată pentru aplicarea cantului ajută la întrunirea tuturor condițiilor referitoare la aspect, design, calitate, durabilitate și eficacitate. Un astfel de utilaj poate fi folosit pentru aplicarea cantului ABS, dar, și a celui melaminat sau din furnir, de exemplu.

Aplicarea cantului: ce tipuri există și care sunt pașii la Danibrum

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1560185127-1902ccdc5094?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1950&q=80

Categoria de mașini pentru aplicat cant este împărțită în utilaje mobile și utilaje staționare. Modelele mobile au în componența lor un motor electric și un rezervor pentru adeziv, sunt mașini de dimensiuni reduse, care nu necesită o întreținere costisitoare și pot fi folosite cu succes în atelierele mici și mijlocii. Mașinile staționare sunt destinate în special atelierelor mari și fabricilor de mobilă. Acestea pot fi dotate cu un număr mai mare de accesorii, și anume discuri de prefrezare, freze pentru curățarea surplusului, avans mecanic, etc.

 

Importanța etapei de aplicare a cantului este uriașă pentru că o realizare corectă asigură calitatea mobilierului rezultat, un aspect fără cusur, precum și o durată de viață prelungită. Fără îndoială, aplicarea automatizată reprezintă cea mai bună metodă, iar alegerea cantului potrivit face diferența dintre o piesă de mobilier bine finisată și una de calitate îndoielnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *