Sfaturi

5 sfaturi cu privire la alegerea utilajelor pentru prelucrarea lemnului

5 sfaturi cu privire la alegerea utilajelor pentru prelucrarea lemnului

Dacă vrei să lucrezi în domeniul fabricării de mobilier, ar trebui să știi că va fi nevoie să ai în vedere alegerea unor utilaje specifice pentru această activitate, astfel încât să îți ușurezi munca. S-ar putea ca acest lucru să ți se pară dificil, iar din acest motiv am pregătit pentru tine o selecție sumară de utilaje care s-ar putea să îți fie utile mai ales dacă ești la început de drum.

Alege utilajele în funcție de tipul lucrărilor

Va trebui să te preocupi de alegerea utilajelor de prelucrare a lemnului chiar de la început, pentru că va fi nevoie să iei în considerare toate nevoile, în funcție de domeniul de activitate. Prin utilaje pentru prelucrarea lemnului se înțelege întreaga gamă de scule pe care le poți folosi pentru a da formă lemnului, începând de la o simplă bucată de lemn tradițional și terminând cu produsul finit, gata de asamblat.

Astfel, din gama de utilaje pentru prelucrare lemnului amintim:

  • Mașina de rindeluit pregătește fațetele lemnului, reducând grosimile scândurilor și făcând suprafețele paralele.
  • Mașina de șlefuit oferă bucăților de lemn un finisaj plan și neted după ce acestea au fost rindeluite la grosimea dorită.
  • Strungul poate fi utilizat la planșete de lemn de dimensiuni mici care necesită modele detaliate, scobite, sculptate sau polizate. Este frecvent folosit pentru lemnul masiv, dar se utilizează și pe PAL, MDF sau HDF.
  • Mașina de frezat poate fi fixă sau mobilă sau în 3 sau mai multe coordonate. Este un utilaj important pentru procesul de așchiere, câteva din principalele  caracteristici de utilizare fiind: adâncimea de așchiere, avansul și viteza.
  • Fierăstraiele pendulare se folosesc atât în deplasări, dar și în atelier. Se folosește frecvent pentru lucrările de precizie, realizând numeroase tăieturi și modele.
  • Fierăstraiele circulare pot fi de două feluri, în funcție de locul în care se desfășoară tăieturile. Pot fi: portabile – pentru persoanele care lucrează pe șantiere sau în deplasare și cu masă, pentru lucrul zilnic direct din atelier.
  • Mașina pentru aplicare canturi este ideală în special pentru plăcile de PAL care necesită acoperirea marginilor. În acest fel, plăcile vor fi ferite de umiditate și lovituri. Datorită utilajului, cantul poate fi aplicat cu un adeziv pe piese de lucru rotunde sau drepte.
  • Mașina multiplă de găurit eficientizează procesul de găurire al reperelor dorite, având totodată avantajul preciziei sporite.
  • Mașina de frezat este utilajul necesar profilărilor în lungime, frezarea tăbliilor, crearea de modele deosebite pentru scări, uși, ferestre.
  • Router-ul CNC este utilajul ideal pentru orice atelier, datorită preciziei cu care realizează orice proiect. Indiferent dacă este vorba despre lemn masiv, PAL sau MDF, un router CNC îți va eficientiza și crește producția.

Alege utilajele în funcție de putere și randament

Utilajele enumerate anterior se pot găsi în funcție de capacitatea lor, de puterea motorului și randament, dar și de durabilitate în timp. În general aceste utilaje rezistă foarte bine la solicitări mari, însă este necesar să faci o documentare prealabilă pentru a te asigura că aceste utilaje corespund cerințelor tale de lucru. Unele tipuri de utilaje se pretează mai bine atelierelor mici, în vreme ce utilajele robuste și mesele de lucru cu circulare sunt mai potrivite atelierelor medii și mari, acolo unde există suficient de mult loc pentru o desfășurare amplă a lucrărilor de tăiere.

Alege utilajele în funcție de utilizare

Într-o lume în care bugetul contează foarte mult, te poți regăsi adesea în situația de a achiziționa și utilaje la prețuri mai mici, la mâna a doua. Nu sunt diferențe foarte mari între utilajele cumpărate second hand și cele noi, însă probabil diferențierea se face la nivelul uzurii. Chiar și așa însă, vei vedea că există destul de multe utilaje pe piața second hand care pot fi utilizate fără probleme, mai ales dacă acestea sunt comercializate prin firme serioase, profesioniste, cu experiență și profesionalism dovedit.

Alege utilajele de prelucrare a lemnului în funcție de preferințe

Dincolo de a face o analiză foarte strictă a prețurilor sau a caracteristicilor tehnice ar trebui să ai încredere în instinctul tău. În definitiv, dacă dorești să îți deschizi un atelier de prelucrare a mobilierului, atunci tu ești singurul care își cunoaște foarte bine afacerea și de aceea alegerea trebuie să țină mai înainte de orice de preferințele personale.

Alege utilaje de prelucrare a lemnului luând în seamă sfaturile specialiștilor

Dacă îți dorești cu adevărat să excelezi în domeniu și să oferi mobilier de calitate, atunci tot ceea ce ai de făcut este să te sfătuiești cu specialiștii în domeniu și să iei în seamă și recomandările lor. În acest fel te vei bucura de lucrări de calitate, de confort și de oferte speciale la utilajele de prelucrare a lemnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *