Articole de Blog

5 lucruri de știut înainte să cumperi un CNC

5 lucruri de știut înainte să cumperi un CNC la Danibrum

Începem cu genericul “5 lucruri”, nu pentru că ar fi doar 5 lucruri, ci pentru că vrem să te ajutăm să îți conturezi o idee simplă, cu privire la acest versatil utilaj și anume sistemul cu comandă numerică computerizată.

Înainte de a prezenta lista trebuie să definim principalele caracteristici ale acestui utilaj. Folosite pentru prima dată la sfârșitul anilor `50, sistemele cu comandă numerică computerizată – CNC – permit operarea mașinilor prin dispozitive electronice, prin care se realizează forme precise și complexe 2D sau 3D, ele înlocuind treptat utilajele clasice, permițând efectuarea unor operațiuni variate.

Ce trebuie să iei în calcul atunci când îți pui în plan să achiziționezi o astfel de mașinărie? Mai jos ai o listă cu 5 sfaturi/ idei/ experiențe trăite de noi sau de clienții noștri.

Așadar..

1. Definește foarte clar activitatea în care dorești să folosești CNC-ul

5 lucruri de știut înainte să cumperi un CNC la Danibrum
Router CNC 1325 ATC Rotary 4×1

Un astfel de utilaj nu este ieftin, iar definirea scopului pentru care îl cumperi este primordială atunci când te pui pe căutat. Nu vrei să ai în atelier o mașinărie, pe care să nu o poți valorifica la maxim, nu? Ofertele, tipurile de materiale care se pot prelucra, dimensiunea pieselor prelucrate, complexitatea acestora, tipul de software folosit sunt doar câteva aspecte de avut în vedere. Lista poate continua până la cele mai mici detalii, de aceea este foarte important să acorzi timp deciziei și să iei în calcul doar opinii avizate, care pot garanta cu experientă în domeniu. Cu obiectivul clar așezat pe hârtie, poți vedea care este cea mai potrivită alegere pentru tine.

 2. Operatorul și sistemul de operare

5 lucruri de știut înainte să cumperi un CNC la Danibrum
Centru de comanda router CNC 1325 ATC Rotary 4×1

Deși la prima vedere, pare simplu, programarea unui astfel de utilaj poate da mari bătăi de cap, dacă software-ul nu este unul ușor de învățat și accesibil ca și suport tehnic al limbajului de programare. Trăim în secolul informației, iar accesibilitatea la tutoriale video online este un lucru de luat în considerare, deoarece oferă posibilitatea decongestionării producției, fără a fi necesari timpi suplimentari, studiind cărți tehnice sau chiar așteptând furnizorul să vină să remedieze problema. Recomandăm sistemele de operare: Mach3, NC-Studio, DSP și Syntec. Din experiența noastră, un operator priceput poate rezolva probleme minore, fiind ghidat prin intermediul telefonului. Desigur, și la celălalt capăt trebuie să existe un operator care are răspunsuri la fiecare problemă.

3. Fiabilitate în timp

5 lucruri de știut înainte să cumperi un CNC la Danibrum
Magazie de scule 1325 ATC Rotary 4×1 – router CNC
5 lucruri de știut înainte să cumperi un CNC la Danibrum

Garanția este bună, dar timpul trece repede. Iar baiul vine după ce trece timpul și CNC-ul iese din perioada de garanție. Dacă acesta nu are o structură robustă, componente electrice și electronice de o calitate superioară (acestea sunt creierul CNC-ului până la urmă) și o construcție corect echilibrată pentru activitatea pe care o desfășori, poți ajunge în situația neplăcută de a bloca producția, comenzile și de a nu mai putea onora contractele la timp. Disponibilitatea de înlocuire rapidă a componentelor defectate în urmă utilizării corecte a unui CNC, este de o importanță vitală pentru afacerea ta. Un furnizor specializat îți va oferi siguranța unui service rapid și un catalog complet de piese de schimb, chiar dacă perioada de garanție s-a terminat.

4. Nu-ți fie frică să pui întrebări

Întrebările deschid mintea, clarificând problemele și temerile. Conștientizarea că un CNC este o masinărie importantă într-un atelier, te poate ajuta să privești problema responsabil. Sunt o mulțime de forumuri, video-uri și diferite alte canale media, prin care poți citi sau vedea păreri ale utilizatorilor. Chiar dacă acestea sunt de ajutor și pot aduce un aport în decizia de cumpărare, recomandăm cu tărie să consulți specialiști în domeniu, în special în domeniul în care vei folosi CNC-ul. Din experiența acumulată, am constatat că sub îndrumarea unui tehnician profesionist, îți poți rezolva problemele singur, fără a fi necesare alte costuri cum ar fi deplasare, service ș.a.m.d. În felul acesta există un raport WIN – WIN. Tu îți rezolvi problema rapid și ieftin, iar noi oferim expertiză pentru a menține clienții fericiți.:)

5. Iar ultimul, dar nu cel din urmă: PREȚUL

De ce am lăsat prețul la final? Pentru că Niciun lucru bun nu e scump. Prețul este un punct sensibil, însă de asemenea este relativ, deoarece un astfel de utilaj poate părea asemănător și totuși să fie mult diferit, în special dacă vorbim despre un sistem cu comandă numerică computerizată. Aici există 2 tipuri de oameni. Cei care cumpără ieftin, conștienți, sau nu, de faptul că serviciul post garanție, împreună cu suportul de piese, este unul îndoielnic sau chiar inexistent, aceștia sperând ca CNC-ul să nu se defecteze niciodată și cealaltă categorie, cei care sunt precauți, ca tine, și aleg să lucreze cu profesioniști, ca noi, deoarece sunt conștienți că o asemenea investiție trebuie protejată, având în vedere avantajele importante pe termen lung. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *