Ghiduri

5 greșeli comune în utilizarea mașinilor de aplicat cant

5 greșeli comune în utilizarea mașinilor de aplicat cant

Atunci când achiziționezi o mașină de aplicat cant nouă, cu siguranță te gândești la modalitățile cele mai eficiente de utilizare ale acesteia. De cele mai multe ori utilizarea defectuoasă sau dăunătoare a unei mașini de cant, se face din cauza unor greșeli simple, care pot fi evitate cu ușurință. 

Aceste utilaje pot fi catalogate drept complexe și greu de utilizat, datorită multitudinii grupurilor existente în componența ei, însă cu sprijinul unor tehnicieni experimentați, fiecare problemă vine alături cu o soluție. 

De reținut este faptul că fiecare punct dezvoltat în următoarele rânduri, se aplică oricărei mașini de cant pe care o deții sau pe care dorești să o cumperi. De la mașini de cant manuale, până la mașini de cant industriale. Chiar dacă mașinile de cant industriale înglobează tehnologii de ultimă oră, este necesar să urmărim câteva aspecte elementare pentru a avea rezultate pe măsura capacităților utilajului. 

În continuare vom analiza succint 5 greșeli comune în utilizarea mașinilor de aplicat cant pe care inginerii DANIBRUM le-au observat în cei 25 de ani de existență, la care trebuie să fi atent pentru a utiliza eficient o astfel de mașină.

  1. Utilizarea unui tip de cant nepotrivit pentru proiectul tău – este important să alegi un tip de cant care se potrivește cu tipul de material pe care îl aplici și cu scopul proiectului tău. De asemenea trebuie să setezi utilajul în concordanță cu dimensiunile cantului aplicat. Unele echipamente permit acest lucru automat, din panoul de control touch-screen, pe când la alte utilaje trebuie să faci acest lucru manual prin intermediul unor reglaje milimetrice. 
  1. Setarea presiunii sau vitezei nepotrivite – ajustarea parametrilor mașinii în mod corespunzător este esențială pentru a obține rezultatele dorite și pentru a evita problemele de aplicare. În acest caz trebuie să fi atent la temperatura ambientală în care se află utilajul. Întreabă furnizorul echipamentului care este temperatura ambientală în care utilajul funcționează optim, la vitezele cele mai mari cu rezultatele cele mai bune. 
  1. Folosirea mașinii fără întreținere adecvată – întreținerea regulată a mașinii, cum ar fi curățarea, gresarea elementelor mobile și verificarea componentelor electrice, este esențială pentru a asigura o funcționare corectă și pentru a prelungi durata de viață a mașinii. Cu cât acordăm atenție mai mare întreținerii, cu atât vom avea mai mult timp un utilaj eficient care funcționează în parametrii corecți. În acest fel optimizăm costurile, nefiind necesare intervențiile de service sau mai rău, achiziționarea unei mașini noi.
  1. Reducerea temperaturii de încălzire a adezivului, dacă utilajul nu este folosit mai mult de 30 de minute – în mod ideal, o mașină de aplicat cant are un mod încorporat un sistem de reducere a temperaturii de încălzire, atunci când utilajul se află în stand-by. Dacă mașina este lăsată neutilizată mai mult de 30 de minute, temperatura adezivului este redusă până când operatorul cuplează mașina. Această caracteristică va crește dramatic durata de viață a vasului de adeziv alături de proprietățile acestuia. Dacă aparatul dumneavoastră nu este echipat cu această caracteristică, asigurați-vă că îl opriți când nu îl utilizați.
  1. Introducerea greșită a plăcii de prelucrat în utilaj – Dacă placa ce se dorește a fi prelucrată, nu este introdusă perfect lipită de liniarul de la intrare, aplicarea cantului se va realiza greșit, în unele cazuri cu efecte dăunătoare mașinii. Ciobirea frezelor sau pânzelor circulare, utilizarea excesivă a rolei de cant sau blocarea întregului ansamblu sunt doar câteva din posibilele situații care se pot întâmpla și care pot conduce la defectarea parțială sau greu remediabilă a utilajului. 

Pentru a utiliza eficient utilajul pe care l-ai achiziționat, consultă manualul de utilizare și urmează întocmai pașii descriși acolo. Totodată urmează indicațiile furnizorului și nu ezita să îl contactezi în orice situație, pentru a diminua pagubele ce pot apărea. De cele mai multe ori, tehnicienii DANIBRUM au fost nevoiți să repare/ regleze diferite grupuri, asupra cărora s-a intervenit fără a solicita asistență avizată, operatorii dereglând în totalitate grupurile de prelucrat. 

O singură zi în care nu utilizezi utilajul, poate însemna un dezechilibru în fluxul general de lucru, deoarece mașina de aplicat cant este un utilaj important într-un atelier de producție mobilier din PAL. 

Deși simplu la prima vedere, o mașină de aplicat cant are nevoie de atenție sporită și utilizare în deplină cunoștință de cauză, pentru a putea maximiza și profita de potențialul ei tehnologic. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *